NavMenu

Priština gradi solarnu elektranu na KiM uz podršku IFC

Izvor: Balkan Green Energy News Nedjelja, 20.10.2019. 18:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, pomoći će Prištini kao transakcioni savjetnik da definiše parametre i uslove za pripremu prvog solarnog projekta javno-privatnog partnerstva (JPP) na Kosovu i Metohiji i ponudi ga na tenderu, naveo je IFC za Balkan Green Energy News.

Privatni partneri će učestvovati u otvorenom konkurentnom tenderu, na kom će ponuđena cijena biti parametar za aukciju, naveo je IFC o odgovoru na molbu da pojasni saopštenje Ministarstva ekonomskog razvoja od 24. septembra.

- Kompanije koje budu učestvovale u nadmetanju biće pretkvalifikovane za tu svrhu - navodi se u odgovoru.

Još nije odlučeno na kojoj bi se lokaciji gradila solarna elektrana koja će biti predmet javno-privatnog partnerstva, navodi se u tekstu autora Svetlana Jovanović.

Ministarstvo ekonomskog razvoja samoproglašenog Kosova i IFC su 24. septembra potpisali sporazum o saradnji i tom prilikom je saopšteno da ova finansijska institucija savjetuje privremene vlasti u Prištini u vezi sa projektom solarne elektrane kapaciteta 50 MW.

U saopštenju ministarstva se navodi da će projekat pomoći da takozvano Kosovo ispuni dio svojih obaveza prema EU u vezi sa diverzifikacijom energetskog miksa.


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u septembru je objavila poziv za dostavljanje izjava o zainteresovanosti za pružanje konsultantskih usluga kojima bi se podržale privremene vlasti u Prištini u pripremi i sprovođenju konkurentnog programa za dodelu podrške proizvođačima energije iz obnovljivih izvora (OIE).

Rok za dostavljanje izjava o zainteresovanosti istekao je 10. oktobra.

Prije godinu dana, privremene vlasti u Prištini su objavile da planiraju da kvotu od 100-120 MW za gradnju hidroelektrana prebaci na projekte za razvoj solarnih elektrana i vetroparkova. Cilj je da udio OIE dostigne 25% do 2020.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.