Izvor: SRNA | Nedjelja, 20.10.2019.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obećana jača pomoć revitalizaciji Centra za unapređenje poljoprivede na Sokocu - U planu proizvodnja sjemenskog krompira

Ilustracija
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da resorno ministarstvo želi da revitalizuje Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu, u kome bi se proizvodio bezvirusni semenski krompir.

Pašalić je posle sastanka sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom izjavio da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede želi da revitalizuje ovu naučno i stručnu instituciju, prije svega zbog potencijala samog Sokoca i susjedne Rogatice, ali i drugih opština u okruženju, koje imaju potencijala u proizvodnji krompira i susreću se sa problemima uvoza sadnog materijala.

On je napomenuo da je trenutno Centar u sastavu Poljorivrednog instituta Srpske, prema odluci Vlade od prije šest godina, ali taj vid organizacije nije dao očekivane rezultate.

– Sada razmatramo mogućnost da ponovo izdvojimo taj centar kao zasebnu organizacionu jedinicu koja bi se bavila proizvodnjom bezvirusnog sadnog materijala krompira – rekao je novinarima Pašalić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je naglasio da bi Centar za unapređenje poljoprivrede na Sokocu, osim proizvodnje bezvirusnog semena krompira i krmnog bilja, trebalo da ima istraživačku, edukativnu i komercijalnu funkciju kako bi mogao da bude samoodrživ.

– Mi smo imali potpunu podršku Vlade Srpske u revitalizaciji ovog centra, ali se u to uključio i FAO i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, ali nisu postignuti željeni rezultati. Mi smo opredijeljeni da se ovaj centar registruje kao poseban institut u nadležnosti Vlade Srpske i sigurno bi tako imao budućnost – rekao je Bjelica.

On je podsetio da je Vlada Srpske, na predlog lokalne zajednice, dodelila Centru na korišćenje zemljište na Glasinačkom polju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.