Izvor: eKapija | Subota, 19.10.2019.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Četiri razloga zašto je dobro gajiti kućne biljke

(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Neki će reći da kuća nije dom bez biljaka. A znamo i za onu čuvenu: "Ako hoćeš da budeš srećan jedan dan - napij se, ako hoćeš da budeš srećan jednu godinu - oženi se, a ako hoćeš da budeš srećan čitav život - gaji cvijeće.

U nastavku teksta navodimo četiri razloga zbog kojih je dobro gajiti kućne biljke, mada ih je zapravno mnogo više, prenosi portal Trebinjelive.

1. Biljke pročišćavaju vazduh

Poznata nam je svima činjenica da biljke proizvode kiseonik. Pored toga biljke na svoje listove skupljaju prašinu i druge zagađivače vazuha.

Vazduh u zatvorenom prostoru, posebno tokom zimskih mjeseci zagađeniji je višestruko nego napolju.

Sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, nameštaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – zasićuju vazduh u stanovima i kancelarijama toksičnim jedinjenima kao što su: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne supstance.

Tada biljke stupaju na snagu - i apsorbujući štetne uticaje pročišćavaju vazduh u kući, spasavajući nas od svih štetnih mikroba.

2. Skupljaju negativnu energiju

Pored toga što nas štite od loših uticaja iz vazduha, biljke imaju sposobnost da upijaju negativnu energiju i različita zračenja, te ih je dobro držati u prostorijama gdje se najviše boravi.

Kada kažemo "skupljaju negativnu energiju" ne mislimo samo na energiju koju odašilju kućni aparati, računari i uređaji za wi-fi - već doslovno mislimo na loše raspoloženje.

Neka istraživanja dokazuju da se nivo stresa smanjuje u prisustvu biljaka.

3. Prostoru daju živost i dekorativnost


I sami možete da uvidite razliku o utisku kada uđete u prostor koji je oplemenjen biljkama i u onaj gdje biljke nisu prisutne.

Sam pogled na prizor zelenog rastinja odaje utisak iskorišćenosti i dekorativnosti. Svaka biljka za sebe je jedno umjetničko djelo, a umjetnik je priroda, a vi ste šegrt koji pomaže da se u kućnim uslovima ova umjetnost održava i raste.

4. Gajenje cvijeća je izvrstan hobi


Hobi je sam po sebi benefit. Kada se bavite svojim hobijem, zapravo se bavite sobom i radite na sebi konstantno.

A kada za hobi izaberete gajenje cvijeća, možete biti sigurni u višestruke dobrobiti.

Gajenje biljaka smiruje, sama činjenica da vodite računa o živim organizmima znači da je ljubav neophodna, kako ona koju ispoljavate tako i ona koju dobijate.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.