Izvor: Klix | Nedjelja, 20.10.2019.| 18:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH odbila ponudu Kineza za Aluminij - Ostaju Arapi kao jedina opcija

(Foto: Aluminij.ba)
Vlada Federacije BiH odbila je kinesku ponudu za preuzimanje Aluminija, a jedina nada radnicima bivšeg giganta ostaje investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kao što su u mediji u petak prenijeli, kineska korporacija CMEC, koju je predstavljala izraleska agencija, nudila je preuzimaje kompanije, ali i tražila garancije u vezi s cijenom električne energije, što je predstavljalo nepremostivu prepreku.

U ponudi koja je jučer prezentirana predstavnicima Vlade Federacije BiH, najznačajniji zahtjev bila je cijena struje po 31 euro za narednih pet godina. Kinezi su u tom periodu planirali izgraditi termoelektranu u sklupu samog Aluminija.

Kako Klix.ba saznaje, Vladi FBiH je, poučenoj dosadašnjim iskustvima, svako uslovljavanje po pitanju cijana električne energije neprihvatljivo. Ponuda je odbijena, a članovi kinesko-izraelske delegacije već su napustili BiH. Zanimljivo je da je u odbijanju kineske ponude vrh vlade bio jedinstven, a posebno je izražen bio negativan stav ministrice Jelke Milićević.

Kao rezervna i jedina opcija ostaje ponuda WAQT TRADE LCC iz Dubaija. Arapi ne traže garancije za cijenu struje, već nude kupovinu blokova 3 i 4 Termoelektrane Tuzla, koje bi kasnije reparirali i koristili za proizvodnju električne energije potrebne za poslovanje Aluminija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.