Izvor: Poslovne novine | Subota, 19.10.2019.| 08:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska će dati podršku BiH u području osiguranja depozita

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Zagrebu o jačanju regionalne konkurentnosti u području osiguranja depozita s direktoricom Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Republike Hrvatske Marijom Hrebac.

Na sastanku je zaključeno da postoji niz načina za uspješnu saradnju između BiH i Hrvatske u ovom području, posebice jer je Hrvatska članica Evropske unije i ranije je prošla razdoblje tranzicije i usklađivanja zakonodavstva s direktivama EU.

Ministar Bevanda, koji je i član Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH, naglasio je kako je nužno napraviti zakonski okvir koji će biti savremen i istovremeno prilagođen ustavnim propisima u BiH i pravilima Evropske unije.

Direktorica Hrebac, koja je članica UO Evropskog foruma osiguravatelja depozita (EFDI), naglasila je kako Republika Hrvatska daje punu potporu BiH u reformama iz ovog područja te u jačanju ljudskih kapaciteta kroz saradnju i razmjenu iskustava.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.