Izvor: Nezavisne novine | Petak, 18.10.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinesko-izraelski konzorcij dostavio ponudu za Aluminij - Nude ulaganje od 200 mil EUR i izgradnju elektrane

(Foto: Aluminij.ba)
Kinesko-izraelski konzorcij dao je u četvrtak, 17. oktobra, svoju ponudu za mostarski Aluminij i predstavnicima Vlade FBiH i mostarske kompanije prezentovao biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje, piše Dnevni list.

Navodno zbog obimnog materijala Vlada juče nije bila u mogućnosti razmatrati ponudu tog konzorcija, te će to učiniti na jednoj od slijedećih sjednica.

Prema nezvaničnim informacijama iz izvora bliskih Vladi FBiH, na koji se poziva ovaj list, konzorcij je ponudio ulaganje od oko 200 mil EUR, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rješenje snabdijevanja električnom energijom, otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od Aluminija, te povratak svih radnika na svoja radna mjesta u roku od godinu dana.

Navodno, u ponudi se nalazi i prijedlog za subvencioniranjem dijela cijene električne energije dok elektrana ne bude izgrađena.

Očekuje se da bi Vlada FBiH slijedećih dana mogla detaljnije razmatrati tu ponudu, ali i ponudu arapske kompanije WAQT Trade LLC, koja će navodno uskoro dostaviti i svoju ponudu. Sada nastupa vrijeme eventualnih pregovora, a na potezu je Vlada Federacije.

- Koji su daljnji koraci u tom postupku ovisiće isključivo o dogovoru dioničara s potencijalnim investitorom o čemu ovisi i sudbina tvornice, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje - kazao je službenik Uprave za odnose s javnošću i marketing Aluminija Miljenko Buhač.

On je za Fenu potvrdio kako imaju informaciju da je Vlada FBiH zatražila nekoliko dana za analizu ponude te da će ponuda biti razmotrena na sljedećoj sjednici.

- Nakon toga, procjenjujemo za nekih desetak dana, trebao bi se održati naredni sastanak, od kojega će ovisiti budući potezi dviju strana - kazao je Buhač.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.