NavMenu

Kinesko-izraelski konzorcij dostavio ponudu za Aluminij - Nude ulaganje od 200 mil EUR i izgradnju elektrane

Izvor: Nezavisne novine Petak, 18.10.2019. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: Aluminij.ba)
Kinesko-izraelski konzorcij dao je u četvrtak, 17. oktobra, svoju ponudu za mostarski Aluminij i predstavnicima Vlade FBiH i mostarske kompanije prezentovao biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje, piše Dnevni list.

Navodno zbog obimnog materijala Vlada juče nije bila u mogućnosti razmatrati ponudu tog konzorcija, te će to učiniti na jednoj od slijedećih sjednica.

Prema nezvaničnim informacijama iz izvora bliskih Vladi FBiH, na koji se poziva ovaj list, konzorcij je ponudio ulaganje od oko 200 mil EUR, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rješenje snabdijevanja električnom energijom, otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od Aluminija, te povratak svih radnika na svoja radna mjesta u roku od godinu dana.

Navodno, u ponudi se nalazi i prijedlog za subvencioniranjem dijela cijene električne energije dok elektrana ne bude izgrađena.

Očekuje se da bi Vlada FBiH slijedećih dana mogla detaljnije razmatrati tu ponudu, ali i ponudu arapske kompanije WAQT Trade LLC, koja će navodno uskoro dostaviti i svoju ponudu. Sada nastupa vrijeme eventualnih pregovora, a na potezu je Vlada Federacije.


- Koji su daljnji koraci u tom postupku ovisiće isključivo o dogovoru dioničara s potencijalnim investitorom o čemu ovisi i sudbina tvornice, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje - kazao je službenik Uprave za odnose s javnošću i marketing Aluminija Miljenko Buhač.

On je za Fenu potvrdio kako imaju informaciju da je Vlada FBiH zatražila nekoliko dana za analizu ponude te da će ponuda biti razmotrena na sljedećoj sjednici.

- Nakon toga, procjenjujemo za nekih desetak dana, trebao bi se održati naredni sastanak, od kojega će ovisiti budući potezi dviju strana - kazao je Buhač.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.