Izvor: Capital | Petak, 18.10.2019.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zavod Dr Miroslav Zotović kreće u potragu za novim izvorima termomineralnih voda u Srpskim Toplicama

Ilustracija (Foto: evant/shutterstock.com )
Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović kreće u potragu za novim izvorima termomineralne vode na prostoru nekadašnjeg banjsko – rekreativnog centra Srpske Toplice (Šeher) u Banjaluci gdje će uskoro graditi savremeni banjski kompleks.

Posao za izradu eksplotacione bušotine u Šeheru dodijeljen je firmi Gim geotehnika iz Banjaluke i koštaće 195.420 KM bez PDV-a.

Ugovor je zaključen 4. oktobra, a u Zavodu kažu da je u toku izrada prve bušotine koja će ići do 200 metara.

- Pripremni radovi su završeni i sada se kreće u istražne radove, nakon čega ide eksplotaciona bušotina, to su poslovi koji su uslovljeni jedni drugima. Nakon toga ide testiranje i onda ćemo imati završenu bušotinu spremnu za eksplotaciju - rekli su u Zavodu.

U planu imaju i izradu još jedne bušotine do 150 metara, za koju pripremaju dokumentaciju.

- Druga bušotina će se raditi najvjerovatnije u proljeće jer sada ide zima i nema uslova za te radove. Obje bušotine su uz banju, na našem zemljištu, što je bitno zbog imovinskih odnosa. Sve finansiramo vlastitim sredstvima Zavoda. Bušotine su neophodne jer planiramo graditi objekat za koji su nam potrebne veće količine vode, nego što su do sada bile istražene, a isključivo radi grijanja objekta koji će koristiti niskotemperaturni režim putem termomineralne vode. Ranije bušotine nisu u upotrebi osam godina, ne mogu se koristiti, nikada nisu održavane i u lošem su stanju. Pored toga, samim kapacitetom ne zadovoljavaju potrebe objekta kojeg planiramo graditi - objašnjavaju u Zavodu.

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović dobio je koncesiju za eksplotaciju termomineralne vode na prostoru nekadašnje banje Šeher gdje planiraju izgraditi savremeni banjski kompleks, te omogućiti liječenje termomineralnom vodom. Banja će imati sve prateće sadržaje kao što su bazeni, velnes, fitnes i druge savremene usluge koje će biti novina na ovom prostoru.

Zavod Dr Miroslav Zotović kupio je Banjsko – rekreativni centar Srpske Toplice (Šeher) za 1,08 mil KM kada ga je Banka Srpske u stečaju ponudila na prodaju u maju prošle godine.

Zavod se obavezao da će objekat staviti u funkciju, zaposliti radnike, te da pet godina ne može prodati ovaj centar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.