Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 17.10.2019.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvučen srednjovjekovni mač iz Vrbasa kod Banjaluke (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Srednjovjekovni mač, koji je nedavno pronađen zaboden u kamen u rijeci Vrbas nedaleko od Banjaluke, izvučen je iz vode, potvrdila je Ivana Pandžić, arheolog ronilac.

Pandžićeva kaže da je mač u odličnom stanju, te da su već počeli prvu fazu zaštite mača prije transporta.

- Jedino je vrh mača koji je bio zaboden u stijenu malo oštećen nedostaje mali dio vrha. Mač će sada biti prevezen u Muzej RS, a sa nama je danas kolegica iz Instituta za konzervaciju iz Beograda, koja je odmah pristupila zaštiti - rekla je Pandžićeva.

Ističe da će mač biti sve vrijeme u Muzeju RS, a da će za ostale detalje, tragova koji će moći pojasniti pobliže odakle je mač i kome je pripadao znati tek kasnije.

Ranije su mediji prenijeli da su ronioci Ronilačkog kluba Buk Banjaluka pronašli prije nekoliko mjeseci srednjovijekovni mač zaboden u kamenu,.

Mač je pronađen u naselju Rekavice, kod Banjaluke, u blizini srednjovjekovnog grada Zvečaj, a stručnjaci vjeruju da i jeste iz ove utvrde.

(Foto: banjaluka.rs.ba)
Pronalazak mača predstavlja veliko arheološko otkriće, jer je na teritoriji grada Banjaluka u proteklih 89 godina, koliko postoji Muzej RS, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač, i to dosta oštećen, a čuva se u zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

Janko Vračar, istoričar Muzeja RS pojasno je da je izvlačenje mača veoma složeno, da ga treba odvojiti od stijene, ukloniti naslage sedre i da se to mora veoma nježno uraditi, što nije nimalo jednostavno.

- Na osnovu elemenata koje smo utvrdili na snimcima, možemo tipološki reći da je nastao od kraja 13. do prve polovine 15. vijeka - kazao je Vračar.

Prema njegovim riječima, radi se o takozvanom bastardnom, jednoručnom maču, koji predstavlja prelazni tip od jednoručnih ka dvoručnim mačevima.

- Ovakvi mačevi su na našim prostorima veoma rijetki. U našoj zbirci postoji samo jedan bastardni mač, koji je pronađen na prostoru Bihaća 1942. godine - pojasnio je Vračar.

Dodao je da je na osnovu tipoloških analiza snimka mač dosta očuvan, osim vrha sječiva. Pojasnio je da je veći dio sječiva sačuvan, kao i nakrsnica, trn i jabuka.

Srednjovjekovni grad Zvečaj bio je poznato utvrđenje u kojem su boravili Hrvoje Vukčić, veliki vojvoda bosanski, Stefan Ostojić, bosanski kralj, kao i Konstantin Mihailović, komandant tvrđave za vrijeme osmanlijskog osvajanja i pisac čuvenog djela "Janičarove uspomene".

U nastavku pogledajte video koji su snimili ronioci RK Buk.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.