Izvor: Indikator | Četvrtak, 17.10.2019.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ljubav prema drvetu i porodičnoj tradiciji - Kako se tešanjski Artisan popeo na vrh

(Foto: artisan.ba)
Duga tradicija bosanskohercegovačke drvne industrije duguje zasluge svojoj geografiji i obilnoj opskrbi kvalitetnim sirovinama.

S nešto više od polovice površine prekrivene šumama, ne bi trebalo čuditi da iz zemlje dolaze mnogi svjetski poznati, ručno izrađeni brendovi namještaja.

Jedan od njih je i Artisan, navodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je podržala širenje ovog proizvođača namještaja.

Iz korijena rastući kao porodični biznis, Artisan se uspeo na vrh zahvaljujući ljubavi prema drvetu koja se njeguje više od 50 godina.

Njegov osnivač Fadil Ćostović s ponosom prepričava kako su zajednička sredstva osigurana od EBRD-a i Fonda za ulaganje u poduzetništvo Evropske unije (WB EDIF) pomogla u postizanju njegovog uspjeha.

Artisan se oslanja na tradicionalnu ručnu drvenu izradu s modernim vijcima za izradu drvenih elemenata i namještaja od stabala lišćara poput oraha, kestena, hrasta, trešnje, brijesta, javora itd. Tvrtka isporučuje svoju vjernu bazu korisnika u Republici Koreji, Nizozemskoj, Belgiji, Švicarskoj i Njemačkoj.

Odrastajući, Ćostović provodio je dane promatrajući svog djeda kako radi u njihovoj porodičnoj radionici za preradu drveta. Učenje trgovine uz porodicu postavilo je temelje za pokretanje vlastite tvrtke za preradu drveta 2007. godine s 15 zaposlenih.

Pristup pravom know-how-u

- Kada je u pitanju razvoj našeg poslovanja, suočili smo se s mnogim izazovima i jedva smo imali ikakvu pomoć u njihovom rješavanju. Bilo mi je jasno da imamo tehniku, ali nedostaju nam pravi kanali distribucije. Također trebali smo stručno znanje kako bismo utvrdili odgovarajuće međunarodne standarde za provedbu - kaže on.

Privlačenje kvalificiranih stolara u relativno novu tvrtku, znanje kako izgraditi snažan brend i osvajanje inozemnog tržišta neki su od opetovanih izazova s ​​kojima se obrtničke tvrtke suočavaju na svom putu rasta.

Svojim viđenjem širenja proizvodnje i povećanje obima prodaje, Artisan je privukao EBRD sredstva za pomoć u 2016. godini. Sredstvima iz EU finansiran je konsultant, koji je zajedno s tvrtkom radio na pronalaženju svega potrebnog za širenje njihovih prenapučenih objekata.

Proizvođač je stekao vrhunske CNC strojeve - računare programirane za automatizaciju sječe drva - koja su radila na značajnom smanjenju neučinkovitosti.

Artisan je tada predstavljen Ruđeru Novaku Mikuliću, nagrađivanom industrijskom dizajneru iz Hrvatske, koji je 2018. godine sudjelovao u uvođenju druge proizvodne linije pod nazivom "Insan".

Mnogo nacrta, tehničkih crteža i istraživačkih projekata kasnije, a sve pod pokroviteljstvom EBRD-ovih savjetodavnih usluga za mala i srednja preduzeća, Artisan je razvio čitavu kolekciju namještaja temeljenu na Ruđerovim kreacijama.

Danas je proizvodnja u cijelosti orijentirana na međunarodna tržišta, pri čemu se 95% prometa ostvaruje izvozom. Povećani promet potaknuo ih je na zapošljavanje više kvalificiranog osoblja za podršku proizvodnji. Krajem 2018. godine imali su ukupno 155 zaposlenih.

- Primanje nagrade Red Dot na međunarodnom sajmu dizajna interijera IMM Cologne smatra se jednim od naših najvećih uspjeha. Istovremeno, preuzimanje projekata u Sjedinjenim Državama, Australiji, Kini i mogućnost imenovanja Starbucksa jednim od naših kupaca pokazuje koliko su naši napori bili dalekosežni, s EBRD-om kao vjetrom u naša leđa - kaže Ćostović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.