Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.10.2019.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Planirana gradnja osnovne škole u banjalučkom naselju Ada

Ilustracija
Naselje Ada u Banjaluci dobiće svoju osnovnu školu, u okviru velikog plana izgradnje i obnove školske infrastrukture širom grada. Nakon nedavne dogradnje OŠ Branko Radičević na Starčevici, koju pohađa veliki broj đaka iz Ade, planirana je i izgradnja nove škole u ovom naselju.

Prve aktivnosti na realizaciji ovog projekta, pokrenute su ovih dana raspisivanjem javne nabavke za izradu urbanističko-tehničkih uslova i glavnog projekta za izgradnju škole u Adi. Kako je planirano, škola bi bila izgrađena na lokaciji preko puta restorana Stara Ada.

– Izgradnja škole sa dvoranom predviđena je i nedavno usvojenim regulacionim planom za to područje. Ovih dana pokrenuli smo proceduru za formiranje urbanističko-tehničkih uslova i izradu projekta škole – kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, Petar Bilčar. On je, međutim, napomenuo da je još rano govoriti o samom početku gradnje dok se ne obezbijede izvori finansiranja.

Prema njegovim riječima, u Adi je, osim postojećeg naselja, planirana intenzivna gradnja sa velikim stambenim blokovima, zbog čega se očkuju veliki priliv novih stanovnika, ističe se na sajtu Grada Banjaluka.

Nova škola, kako je naglasio, itekako bi rasteretila Osnovnu školu Branko Radičević, koju uglavnom sada pohađaju osnovci iz Ade, a samo manji dio njih ide u škole koje se nalaze u blizini te mjesne zajednice.

Osim ovog plana, gradska administracija, uporedo s tim, radi na još tri projekta – dogradnji škole Miloš Crnjanski na Petrićevcu, te izgradnju sportske dvorane kod škola Branko Radičević na Starčevici i Sveti Sava na Laušu.

Iako osnovne škole nisu u nadležnosti Grada, nastoji se omogućiti đacima da imaju bolje uslove za rad, pa je tako i ove godine realizovan veliki projekat obnove školskih objekta u okviru kojeg su urađeni različiti radovi u 16 škola.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.