Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.10.2019.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Goražde se zadužuje za još 20 mil KM za uređenje korita Drine

Ilustracija (Foto: Richard Thornton/shutterstock.com)
Ovih dana uveliko teče izgradnja i uređenje obaloutvrde u Goraždu, čija vrijednost iznosi oko 10,5 mil KM, a koji finansira Svjetska banka.

Riječ je značajnom projektu koji se implementira sa ciljem zaštite od poplava, uzimajući u obzir činjenicu da su poplave iz 2010. nanijele nesagledive štete građanima Goražda od kojih se i danas oporavljaju, saopćeno je na gradskom sajtu.

Uzimajući u obzir štetu koja je nastala, Svjetska banka i Agencija za vodno područje rijeke Save odobrili su korištenje interventnih sredstava za obaloutvrde u općinama Pale u FBiH, Foča u FBiH i Goražde, te općinama u RS.

Budući da su u toku intenzivne aktivnosti u cilju odobrenja i početka realizacije regionalnog projekta koji za cilj ima nastavak radova u ovoj oblasti, Grad Goražde je pozvan da se izjasni da li su svi pobrojani podprojekti od interesa za Goražde.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović u izjavi za medije naglasio je da je u planu nastavak ovog velikog projekta i da je zatraženo novih 20 mil KM od Svjetske banke.

– Grad Goražde aplicirao je za Projekat uređenja obaloutvrda, odnosno korita rijeke Drine na potezu od entitetske linije do naselja Vitkovići. Taj projekat u prvoj fazi se uspješno provodi, a njegova vrijednost je više od 10,5 mil KM. Na terenu rade firme iz Sarajeva i Goražda. Imali smo određenih problema u rješavanju imovinskopravnih odnosa i to smo uspješno riješili.

Dodaje da se pokazalo da je sve što rade u skladu sa propisima i da su aplicirali za novih 20 mil KM.

- Radi se o sredstvima za realizaciju četiri projekta i dobili smo dopis u kojem se od nas traži da se izjasnimo da li i dalje ostajemo pri prvobitno utvrđenom redoslijedu projekata. Prvi je uređenje Podhranjenskog potoka. Već smo dobili sredstva od USAID-a za aktivnosti koje smo ranije proveli, a sada ćemo posao završiti i korito urediti od samog centra do Industrijske zone Pobjeda. Tu će biti i šetalište, što će doprinijeti novom, modernijem izgledu ovoga dijela grada.

Sa novim fasadama, rušenjem baraka i izgradnjom nove zgrade koja će se graditi za raseljena lica, ističe Ramović, biće to posebno naselje.

- Drugi projekat je uređenje obale između dva mosta, Mosta žrtava Srebrenice i Mosta Alije Izetbegovića. Treći projekat podrazumijeva uređenje od Mosta Alije Izetbegovića do Baćanskog mosta. Obala je na ovome potezu usljed poplava urušena i imamo probleme i sa desne strane i nadamo se da će sve to biti urađeno. Četvrti projekat je uređenje obale od Baćanskog mosta do Vitkovića. Mi ćemo se danas očitovati da ostajemo pri tim prioritetima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.