Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 17.10.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najviše novca u RS tokom 2018. uloženo u građevinski sektor - Neimari pokreću i druge grane privrede

(Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)
Investicije u Republici Srpskoj lani su povećane za oko 260 mil KM u odnosu na godinu ranije, a najviše novca uloženo je u građevinske objekte i prostore i to čak 1,016 mlrd KM.

U Republičkom zavodu za statistiku pojašnjavaju da je riječ o podacima koji su dobijeni iz Godišnjeg izvještaja o investicijama kojima su obuhvaćeni svi poslovni subjekti registrovani na teritoriji Republike.

- Vrijednost ostvarenih investicija u prošloj godini iznosila je 1,879 mlrd KM, dok su u 2017. investicije iznosile 1,612 mlrd KM- naveli su u Zavodu za statistiku.

Dodaju da se, prema tehničkoj strukturi investiranja, na drugom mjestu nalaze mašine, oprema i transportna sredstva, u koje je uloženo nešto više od 768 mil KM, dok oko 93 mil KM otpada na ostale investicije.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS Mile Petrović kaže za Glas Srpske da se, uvažavajući ukupne trendove, ne može potpuno zadovoljavajućim ocijeniti stanje u sektoru građevinarstva Srpske.

- Bez otvaranja velikih javnih investicija ne treba da očekujemo velike pomake. Ovo je sektor koji pokreće i druge grane privrede, te je s tim u vezi veoma značajan rast sektora građevinarstva - istakao je Petrović.

Pojasnio je da su svemu tome doprinijeli veliki projekti iz oblasti visokogradnje u 2018. godini, kao što su izgradnja Bolnice Srbija u Istočnom Sarajevu, rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra RS, te izgradnja šoping mola Delta Planet u Banjaluci, kao i konstantna poslovna aktivnost u oblasti stanogradnje.

- Na konačnu prodaju stanova utiče kupovna moć stanovništva, kako domaćeg, tako i dijaspore, koja zbog malih kamata na štednju u bankama kao isplativiji oblik štednje vidi kupovinu nekretnina u RS - pojasnio je Petrović i dodao da je mnogo posla lani bilo i u oblasti niskogradnje, gdje se izdvaja izgradnja dionice autoputa Banjaluka - Prnjavor.

Petrović je rekao i da je zabilježena povećana građevinska aktivnost u lokalnim zajednicama na jačanju putne infrastrukture.

Sa druge strane, ekonomisti ističu da ne ohrabruje podatak što najveća ulaganja nisu ostvarena u oblasti proizvodnje.

- Motor razvoja nisu beton, asfalt ili zgrade, iako je građevinarstvo značajna grana privrede. Međutim, činjenica je da nema dovoljno investicija u kapacitete koji se smatraju primarnim proizvodnim i koji treba da omoguće rast bruto domaćeg proizvoda. Sam asfalt ili zgrada ne stvaraju novac - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

On je naglasio da privredu ne može da razvija mali biznis, već da su neophodni veliki sistemi na koje se "kače" mali biznisi.

OSTVARENE INVESTICIJE U RS U 2018. GODINI

1,016 mlrd KM - građevinski objekti i prostori
769 mil KM - mašine, oprema i transportna sredstva
93,5 mil KM - ostalo

OSTVARENE INVESTICIJE U RS U 2017. GODINI

802,3 mili KM - građevinski objekti i prostori
709,4 mil KM - mašine, oprema i transportna sredstva
101,1 mil KM - ostalo

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.