Izvor: B92 | Srijeda, 16.10.2019.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Australijski preduzetnici prave papir od kamena

Ilustracija (Foto: seyephoto/shutterstock.com)
Razmišljajući o rješenju, australijski preduzetnici Kevin Garsija i Džon Tsi potrošili su godinu dana tražeći alternativne materijale od kojih može da se napravi papir.

- Šta ako pronađemo novi način za pravljenje papira, koji je više u skladu sa očuvanjem životne sredine - pitao se Garsija, a onda je pročitao tekst o jednoj kompaniji na Tajvanu koja pravi papir od kamena i to ga je inspirisalo da uradi isto.

I tako su 2017. godine pokrenuli kompaniju Karst Stone Paper u kojoj proizvode papir bez drveta, vode ili štetnih hemikalija. Osnovni materijal je otpad sa gradilišta i industrijskog otpada.

Garsija procjenjuje da je njihova kompanija u 2019. godini pomogla da se spase 540 stabala drveća, 83,100 litara vode, i spriječila emitovanje 25.500 kilograma ugljen-dioksida.

- Skupljamo odbačeni krečnjak gdje god ga možemo pronaći, peremo ga i meljemo u fini prah - rekao je.

Prah se miješa sa HDPE (polietilen visoke gustine), smole koja se može kompostovati ili razgrađivati, što znači da se vremenom razgrađuje od sunčeve svjetlosti, a iza sebe ostavlja samo kalcijum karbonat, prenosi CNN.

Oko 90% smješe je kalcijum karbonat, preostalih 10% je smola, koja prah veže zajedno. Smješa u obliku paste se zatim pretvara u rolne, grije i stavlja kroz velike valjke da se pretvori u tanke listove papira.

Emisija karbona u ovakvom procesu je za 67% manja, nego pri pravljenju papira od drveta.

Rezultat svega je da se dobije vodooptoran papir, koji se teško cijepa i može da se reciklira.

Cijena rokovnika pravljenih od ove smjese je od deset do 25 USD u zavisnosti od veličine, dok brendirani planeri koštaju od 39 USD do 49 USD.

Svoje proizvode uglavnom prodaju preko njihove veb stranice, ali se mogu naći i u 100 prodavnica, uglavnom širom Australije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

- Preko 70% naših kupaca je iz SAD - kaže Garsija.

Dodaje i da su su Fejsbuk, ViVork i Čen Zakerberg Inicijativa Marka Zakerberga i njegove supruge Prisile, naručili njihove sveske kako bi ih dijelili kao poklone i stavljali ih u pakete dobrodošlice za nove zaposlene.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.