NavMenu

Osigurano više od 14 mil EUR granta za tretman otpadnih voda u Gradišci

Izvor: Energetika.ba Srijeda, 16.10.2019. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
Njemačka razvojna banka (KfW) i Švicarska razvojna agencija (SECO) osigurale su više od 14 mil EUR grant sredstava kojima će biti finansirano rješenje pitanja prikupljanja i tretmana otpadnih voda u Gradišci.

Ovjerili su to u utorak, 15. oktobra, svojim potpisima u Sarajevu ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i projekt menadžer KfW-a Stephan Raabe.

Kako je istaknuto nakon potpisivanja, ugovore će implementirati KfW, agencija s kojom, kazao je Bevanda, postoji dugogodišnja saradnja, napominjući da su u fokusu njihove pažnje društveno korisni projekti.

Državni ministar izrazio je zadovoljstvo jer postoji sve više ugovora o grantu i oni su posebno korisni za lokalne zajednice i projekte koji se odnose na život običnog čovjeka i njihove svakodnevne potrebe.

Ministrica Vidović najavila je da će projekt biti zasigurno uspješno realiziran na području općine Gradiška što će doprinijeti boljem životu ljudi u cijeloj regiji, a ne samo u općini gdje se projekt implementira.

Napomenula je da Republika Srpska s KfW-om ima odrađene projekte u okviru preduzeća Elektroprivreda, a do kraja ove godine trebao bi biti potpisan i sporazum o energetskoj efikasnosti što će biti velika pomoć RS i mjestima gdje će se implementirati.

Projekt menadžer KfW-a Stephan Raabe pojasnio je da s trenutačnim portfolijom od 12 projekata vrijednosti 418 mil EUR dodajući još 52 mil EUR od drugih donora, finansijska saradnja koju implementira KfW čini Njemačku najvećim bilateralnim donatorom u BiH.

Kada je u pitanju projekt u Gradišci, Raabe naglašava da nakon projekata prečišćavanja otpadnih voda provedenih u Bihaću i Zenici, ovaj projekt u Gradišci još jedan je korak ka uvođenju modernog sistema prečišćavanja otpadnih voda koji je u skladu s evropskim standardima.

Kako je istaknuto, 22.000 građana Gradiške bit će direktni korisnici projekta kojima će biti osigurano bolje i zdravije životno okruženje u gradu, a projekt doprinosi i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji se odnose se na čistu vodu i sanitarne uvjete te očuvanje klime.

Ovim projektorom, potvrdio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, građani će dobiti uređen sistem za prikupljanje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje koji će ujedno doprinijeti i zaštiti životne sredine i vodoizvorišta koje služi za snabdijevanje vodom cijelog prostora Gradiške.

Sredstva će biti utrošena za rekonstrukciju primarnog kanalizacionog voda, njegovu dogradnju, izgradnju gradskog pročistača te izgradnju 30 kilometara sekundarne kanalizacione mreže.

Ugovore o grantu potrebno je da ratificira Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, zbog čega je izražena nada da će se to i dogoditi ubrzo kako bi implementacija projekta počela što prije i završila se u naredne tri godine koliko je i predviđeno za realizaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.