Izvor: Klix | Srijeda, 16.10.2019.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu moderna brza cesta Mostar-Široki Brijeg-granica RH - Troškovi izgradnje procijenjeni na 730 mil KM

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Brza cesta uskoro bi trebala povezati Mostar i granicu sa susjednom Hrvatskom. Moderna brza cesta Mostar – Široki Brijeg – granica RH trebala bi biti duga 63 kilometra, a koštaće 730 mil KM.

Godišnji izvještaj o poslovanju JP Autoceste FBiH, u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoputa i brze ceste, precizira i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.

Već je izrađeno idejno rješenje, a u ovoj godini planiran je nastavak aktivnosti na tom polju, odnosno priprema javnih konkursa za izradu idejnog i glavnog projekta.

Prema idejnom rješenju, ova brza cesta će povezati Koridor 5C od petlje sjever te će služiti kao obilaznica grada Mostara.

U mjestu Polog cesta će se vezati za južnu obilaznicu Mostara, preko koje će se prometno povezati na Koridor 5C. U nastavku se pruža prema Širokom Brijegu, potom kroz općinu Grude do granice s Hrvatskom gdje će se spojiti na brzu cestu Imotski – Zagvozd.

Ukupni troškovi izgradnje brze ceste od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Republikom Hrvatskom predviđeni su u iznosu od 730 mil KM, a Vlada Federacije BiH je već odvojila 13 miliona koji će se utrošiti za planiranje i eksproprijaciju.

Dakle, radi se o početnoj fazi planiranja projekta koji će jednog dana kada se završi biti izuzetno važna putna konekcija južnog dijela naše zemlje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.