NavMenu

Japanska filozofija koja pomaže poboljšanje navika

Izvor: eKapija Srijeda, 16.10.2019. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: Surkov Vladimir/shutterstock.com)
Sviđalo nam se to ili ne, mi smo "ljudi od navika". Prema istraživanju kojim se bavio Alex Pentland u Media Lab Massachusetts Institute of Technology, 90% onoga što radimo, bez obzira na to koji je dan, slijedi toliko cjelovite rutine da se naše ponašanje može predvidjeti uz pomoć nekoliko matematičkih jednadžbi. Toliko o tome da smo neovisni mislioci i krojitelji svojih sudbina.

Ako ste jedan od onih koji imaju zdrave navike poput ustajanja u 5 sati ujutro kako biste meditirali, zdrave ishrane, redovnog vježbanja, spavanja 8 sati na dan - to je super za vas. Ali svi znamo da postoje i oni koji imaju neke navike koje bi trebalo odbaciti zauvijek. Međutim, to je puno lakše reći nego učiniti.

Sarah Harvey, autorica Kaizen-a, će vam pomoći da stvorite zdrave navike. Dok je živjela u Tokiju i radila kao izdavačka savjetnica, otkrila je japansku filozofiju poboljšnja životnih navika uvođenjem postepenih promjena te ih počela primjenjivati u svom životu. Njena knjiga koja je utemeljena na ovom iskustvu sugerira načine na koje možete promijeniti loše navike, korak po korak. Ova knjiga će vam pomoći u vašem ličnom razvoju, moći ćete da analizirate svoje stavove prema poslu ili zdravlju ili bilo čemu drugom, te da shvatite načine na koje ćete moći nešto poboljšati, prenosi SNL.

Pratite napredak

Bez obzira na to da li pazite koliko vremena provedete gledajući u telefon ili koliko spavate noći, nikad nećete znati kakav napredak postižete ukoliko ga ne zapišete. "Kod kaizen-a, prvi korak je da budete svjesni šta tačno radite i šta trebate poboljšati.", kaže S. Harvey. "Možete to raditi na različite načine - postoji puno aplikacija ili proračunskih tabela - ali važno je da shvatite koji aspekt svog života želite promijeniti."

Promjene počinju malim koracima

Kad smo fokusirani na određeni cilj, lako je biti opsjednut krajnjim rezultatom. Ali to može učini vaš cilj - i njegovo postizanje - još nepremostivijim izazovom. Umjesto toga, Sarah Harvey savjetuje da prvo postavite sebi manje ciljeve koje je lakše dostići, a kada ih postignete onda težite konačnom rezultatu koji tražite. "Neka vaš početnički korak bude da razmislite o najmanjoj mogućoj stvari koju možete učiniti. Ako želite istrčati 10km, počnite sa samo 500m i dodajte još kilometara postepeno, i tako ćete postići cilj kojem težite."

Povežite nove navike sa postojećim

Zaista je teško stvoriti nove navike. Postavlja se pitanje kako možemo biti sigurni da radimo ispravnu stvar, na dosljedan način, i kako da to postane prirodni i sastavni dio našeg života? "Ja sam jedna od onih koji nikada ne piju dovoljno vode", kaže S. Harvey, "tako da svaki put kada odem u toalet naspem čašu vode (ne iz toaleta, već iz frižidera na poslu). Da biste automatizirali novu naviku, najbolje je da je pokušate povezati sa nekom drugom. Ja sam povezala odlazak u toalet sa tim da moram popiti čašu vode. "

(Foto: BlurryMe/shutterstock.com)
Budite dobri prema sebi

Jedna od stvari koju kaizen naglašava je da se trebate vratiti korak nazad ako se osjećate kao da ne možete postići cilj koji ste postavili, a ne nastojati da kaznite sebe zbog toga. "Postoje životne stvare koje će vas sustići, kao što su ako imate djecu ili ste mnogo zauzeti na poslu." U tu svrhu, Sarah Harvey predlaže postavljanje realnih ciljeva. "Ne prijavljujte se da trčite maraton u januaru kada je zaista hladno i nećete htjeti da ustajete rano da biste trenirali. Razmislite o tome kada biste žejeli postići koji cilj i šta je za vas dostižno." Ono što je dobro, jeste da se uvijek možete vratiti nekoliko koraka unazad ukoliko osjećate da ste mnogo požurili - ne morate ga postići u jednom potezu.

Fokusirajte se na jedan cilj

Uz vašu novonastalu odlučnost i fokusiranje, mogli biste doći u iskušenje da promijenite nekoliko navika odjednom. Kada ako ne sada, zar ne? S. Harvey kaže da je to kontraproduktivno i češće rezultira neuspjehom. Bolje je da se fokusirate na samo jednu stvar koju želite promijeniti. "Ako pokušavate smršati, promijenite ishranu. Ako ste umorni, da li želite jesti nezdravu hranu? Ako ste pod stresom, da li želite ići u kupovinu i trošiti novac koji nemate? Razmislite o tim okidačima i smislite jednu stvar koju možete promijeniti i neka to bude korak u pozitivnom smjeru, piše SNL.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.