Izvor: instore.ba | Srijeda, 16.10.2019.| 08:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija Naše klasje otvorila novu fabriku tjestenina u Hrvatskoj - Dogovoren izvoz i za Švedsku

Ilustracija (Foto: Eugenia Lucasenc/shutterstock.com)
Nova fabrika kompanije Naše klasje, hrvatskog proizvođača svježe tjestenine, u koju je uloženo više od 38 miliona kuna (oko 5 mil EUR) otvorena je nedavno u Kupljenovu pokraj Zaprešića.

Fabrika, u kojoj će se objediniti ukupna proizvodnja iz dosadašnja dva pogona, prostire se na 3.000 m2, a projekat vrijedan 15 miliona kuna sufinansiran iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Vlasnik i direktor Našeg klasja Zoran Šimunić poručio je da je cilj kompanije jačanje izvoza. Naime, proteklih sedam godina udio izvoza konstantno iznosi više od 35%, a cilj je da u budućnosti premašuje 50%. Kompanija izvozi u deset zemalja, od Grčke do Njemačke, a prošle nedjelje sklopljen je ugovor za izlazak na tržište Švedske.

U Hrvatskoj se još ne proizvodi dovoljno tjestenine pa se velika količina još uvijek uvozi. No, uvoz je ipak smanjen, pokazuje podatak na osnovu koga 2000. godine uvozilo 94% tjestenine, a od 2009. godine 50% i to uprkos stalnom rastu potrošnje tjestenine.

Ulaganje će doprinijeti povećanju izvoza

Očekuje se da će ulaganje doprinijeti dobrobiti lokalne zajednice, u smislu zapošljavanja, ali i stvaranju nove klime u Hrvatskoj za povećanje izvoza i time poboljšanja životnog standarda građana.

Kompanija Naše klasje ima 40 radnika, a predviđa se zapošljavanje još 12. Firma je nastala 2001. godine kao grinfild investicija u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Poslovanje se temelji na proizvodnji svježe tjestenine i sirovina za pekarstvo, pri čemu ističu da u proizvodnji svježe tjestenine zauzimaju vodeće mjesto na domaćem tržištu.

Naše klasje tako između ostalog proizvodi tortelone s raznim vrstama punjenja, zatim raviole, rezanu tjesteninu, listove za lazanje, dok sirovine za pekarstvo uključuju kukuruzni koncentrat i Fagovitu, inovativni koncept za proizvodnju hrane od heljde.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.