NavMenu

MMF dodatno snizio prognoze ekonomskog rasta za BiH

Izvor: Indikator Srijeda, 16.10.2019. 15:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni monetarni fond dodatno je snizio procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine u ovoj godini na 2,8%, pokazuje objavljeni redovni jesenji outlook, izvještava Indikator.ba.

U prethodnim prognozama objavljenim u aprilu ove godine ova međunarodna institucija predviđala je u 2019. rast od 3,1%, a prije godinu dana, u oktobru 2018. rast od 3,5%.

Međunarodni monetarni fond tako se pokazao pesimističnijim u odnosu na Svjetsku banku koja je prije nekolliko dana izašla sa prognozom rasta za 2019. godinu od 3,1%.

MMF je oštro spustio prognoze rasta BiH i za 2020. na 2,6%, sa 3,2% koliko je prognozirao u aprilu, a za 2024. predviđa rast od 3% (prethodna prognoza 3,5%).

MMF u najnovijim projekcijama predviđa stabilnu inflaciju u BiH koja će se zadržati na nivou od 1,1% u 2019. s tim da će na kraju 2019. iznositi 1,2%. Projekcije su da bi u narednoj godini inflacija mogla ubrzati na 1,4%, a na kraju te godine iznositi također 1,4%.

Deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini, prema MMF-u, iznosit će -4,8%, nakon prošlogodišnjih –4,1%. U 2020. projekcije su -4,9%, a u 2024. godini ponovo se previđa povratak na -4,8%.

Međunarodni monetarni fond snizio je i procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini. MMF predviđa globalni rast od 3% za 2019. godinu, što je najniži nivo od 2008. - 2009. godine i pad od 0,3 postotna boda u odnosu na izglede objavljene u aprilu 2019.

Predviđa se da će rast 2020. iznositi 3,4% (revizija za 0,2 postotna boda u odnosu na april), što odražava predviđeno poboljšanje ekonomskih performansi na brojnim tržištima u nastajanju u Latinskoj Americi, na Bliskom Istoku te u Evropi kojia su pod makroekonomskim naprezanjem.

Ipak, s neizvjesnošću oko izgleda za neke od tih zemalja, predviđenih usporavanja u Kini i Sjedinjenim Državama, i značajnih negativnih rizika, mogao bi se ostvariti mnogo podmukliji tempo globalne aktivnosti.

Kako bi se spriječili takvi ishodi, savjetuje MMF, politike bi trebale odlučno ciljati na smanjivanje trgovinskih tenzija, ponovno osnaživanje multilateralne saradnje i pružanje pravovremene potpore ekonomskim aktivnostima tamo gdje je to potrebno. Da bi ojačali otpornost, donositelji politika trebali bi se pozabaviti finansijskim ranjivostima koje u srednjoročnom razdoblju predstavljaju rizik za rast.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.