NavMenu

Srbija poklanja zemljište njemačkom MTU radi gradnje pogona za remont vazduhoplovnih motora

Izvor: Nova ekonomija Srijeda, 16.10.2019. 09:48
Komentari
Podeli
Država Srbija pokloniće njemačkom investitoru MTU zemljište vrijedno 6,25 mil EUR za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge, saznaje Nova ekonomija.

Ovo će biti realizovano putem ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta između Republičke direkcije za imovinu, kompanije MTU Maintenance registrovane u Srbiji i njenog matičnog preduzeća, MTU Aero Engines iz Nemačke.

Kako se navodi u odluci Komisije, ukupna vrijednost zemljišta koje se donira je 6.250.683 EUR, prema procjeni Poreske uprave. Ukupna površina dvije katastarske parcele je 25 hektara, 68 ari i 72 kvadratna metra.

Nacrtom ugovora MTU se obavezuje da izgradi objekat o svom trošku, odnosno izvrši početnu investiciju u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 100.900.000 EUR do kraja 2025. u i zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vrijeme od 2021. do 2027. godine.

Predviđena je i obaveza da MTU Maintenance obezbjedi učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih izvora ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć, pri čemu se za opravdane troškove ulaganja uzima samo ulaganje u novu opremu.

Poslovnim planom je predviđena izgradnja kapaciteta za MRO poslovanje (maintenance, repair and operations – održavanje, popravke i operacije), površine oko 22.000 kvadratnih metara.

Investicionim projektom navedeno je ulaganje od 4,8 mil EUR za infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 mil EUR je okvirno rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 mil EUR je vrijednost planiranog ulaganja u novu opremu.

U slučaju da MTU bude odgovoran za neispunjavanje ugovornih obaveza, država ima pravo da traži isplatu u protivvrijednosti iznosa od 6,25 mil EUR, što je tržišna vrijednost parcela koje se ustupaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.