Izvor: Nova ekonomija | Srijeda, 16.10.2019.| 09:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija poklanja zemljište njemačkom MTU radi gradnje pogona za remont vazduhoplovnih motora

Država Srbija pokloniće njemačkom investitoru MTU zemljište vrijedno 6,25 mil EUR za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge, saznaje Nova ekonomija.

Ovo će biti realizovano putem ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta između Republičke direkcije za imovinu, kompanije MTU Maintenance registrovane u Srbiji i njenog matičnog preduzeća, MTU Aero Engines iz Nemačke.

Kako se navodi u odluci Komisije, ukupna vrijednost zemljišta koje se donira je 6.250.683 EUR, prema procjeni Poreske uprave. Ukupna površina dvije katastarske parcele je 25 hektara, 68 ari i 72 kvadratna metra.

Nacrtom ugovora MTU se obavezuje da izgradi objekat o svom trošku, odnosno izvrši početnu investiciju u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 100.900.000 EUR do kraja 2025. u i zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vrijeme od 2021. do 2027. godine.

Predviđena je i obaveza da MTU Maintenance obezbjedi učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih izvora ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć, pri čemu se za opravdane troškove ulaganja uzima samo ulaganje u novu opremu.

Poslovnim planom je predviđena izgradnja kapaciteta za MRO poslovanje (maintenance, repair and operations – održavanje, popravke i operacije), površine oko 22.000 kvadratnih metara.

Investicionim projektom navedeno je ulaganje od 4,8 mil EUR za infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 mil EUR je okvirno rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 mil EUR je vrijednost planiranog ulaganja u novu opremu.

U slučaju da MTU bude odgovoran za neispunjavanje ugovornih obaveza, država ima pravo da traži isplatu u protivvrijednosti iznosa od 6,25 mil EUR, što je tržišna vrijednost parcela koje se ustupaju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.