NavMenu

Bonitetno pouzdane kompanije u BiH ostvarile 17,4 mlrd KM prihoda

Izvor: eKapija Utorak, 15.10.2019. 12:41
Komentari
Podeli
Sve uspješne kompanije teže ka tome da budu prepoznate kao siguran, poželjan i pouzdan partner, a shodno tome, finansijski pokazatelji uspješnosti poslovanja postali su informacije od velike vrijednosti kako bi se shvatilo zašto preduzeće posluje na način kako posluje, te kako stvara vrijednost za sebe i sebi povezane.

Svijest o finansijskim izvještajima polako, ali sigurno se mijenja, što zbog zakonskih okvira, što zbog uslova koje traže banke i klijenti. Vlasnici i direktori kompanija sve su spremniji na zakonsko i transparentno poslovanje, što povećava kvalitet poslovnog ambijenta, a to dovodi do sve boljih ocjena kompanija koje vremenom imaju potrebu za širenjem tržišta, za što im je često potrebna verifikacija kvaliteta rada.

Certificiranje poslovne pouzdanosti uobičajena je praksa u međunarodnom okruženju kojom kompanije jačaju svoj ugled i povjerenje, a poslovna javnost i u našoj zemlji sve više prepoznaje kvalitetne certifikate i njihovu stvarnu vrijednost. Jedan od onih koji ima kredibilitet i već godinama je međunarodno priznat je certifikat bonitetne pouzdanosti koji izdaje LRC, najveća bonitetna agencija u BiH.

Rezultati poslovanja kompanija analizirani su kroz pokazatelje iz različitih grupa: likvidnost, solventnosti, profitabilnost, a analiza obuhvata historijske rezultate poslovanja kao i očekivane trendove: prethodne dvije godine i projekcija za narednu godinu. Od 33.097 kompanija koliko ih je u 2018. predalo završne finansijske izvještaje nadležnim institucijama, samo njih 5.215 zadovoljilo je međunarodno priznate kriterije i zaslužilo status bonitetne pouzdanosti. Ipak, to je povećanje od čak 16% u odnosu na prethodnu godinu, a gledano područno - iz Federacije BiH dolazi 3.500 takvih kompanija, dok u RS-u djeluje njih 1.715.

- Promocija uspjeha naših firmi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, od izuzetnog je značaja. Posebno onda kada govorimo o pozitivnom trendu. Kompanije koje posluju odgovorno, kvalitetno i natprosječno ostvarile su u protekloj godini prihod od 17.388.430.122 KM, njihova dobit iznosila je 2.037.814.125 KM, izvoz je bio u vrijednosti 3.284.595.770 KM, a ukupno zapošljavaju 116.383 osobe. Ovu su podaci vrijedni spomena i priznanja - kazao je Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je pokrovitelj projekta ''Pouzdanost 2019''.

- Činjenica je da bonitetno pouzdane kompanije imaju minimalni postotak negativnosti unutar jedne godine, pa se takva preduzeća ne identifikuju samo kao dobra prema prošlim rezultatima već se ukazuje i na vrijednost kompanije u budućnosti. Vrlo je bitna činjenica da u samom procesu ne postoji mogućnost proizvoljnog definiranja ocjena jer se one izračunavaju automatski po unosu finansijskih izvještaja i drugih poslovnih informacija, u potpuno kontroliranom okruženju, bez mogućnosti bilo kakve manipulacije podacima. Na taj način osigurana je puna objektivnost, relevantnost, neovisnost i, što je možda i najbitnije, pouzdanost dobijene ocjene na koju se poslovni partneri mogu osloniti. To je prepoznao i gotovo cjelokupan bankarski sektor s obzirom na to da se 95% banaka oslanja na LRC BIS - rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a.

Ovogodišnja javna promocija bonitetnih kompanija biće održana 27. novembra u sarajevskom hotelu Hills na poslovnoj konferenciji ''Pouzdanost 2019''.

- Poslovne novine u saradnji sa LRC-om na petoj po redu konferenciji "Pouzdanost" imaće zanimljive goste i predavače, uspješne ljude iz svijeta biznisa poznate u BiH i regionu među kojima su: Sanja Lopar, prva žena u Jugoslaviji u svijetu nafte i jedina Evropljanka u svijetu cigara, Davor Bilman, licencirani predavač za radionice i treninge na području vođenja, prodaje, komunikacije, timskog rada, poslovnog pregovaranja i coachinga, te Blanka Lasić, osnivačica i vlasnica društva Mindis, koje kao glavni cilj ima savjetovanje na području osobnog i organizacijskog razvoja. Također, i ove godine štampaćemo specijalnu publikaciju Poslovnih novina posvećenu bonitetno pouzdanim kompanijama - kazala je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta.

Više o projektu možete saznati OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.