Izvor: Tanjug | Utorak, 15.10.2019.| 11:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Volkswagen odustao od izgradnje fabrike u Turskoj

Ilustracija (Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) obustavio je odluku o izgradnji nove fabrike u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji, rečeno je Tanjugu u ovom njemačkom koncernu.

- Upravni odbor koncerna je odložio odluku o novom pogonu. Pratimo aktuelnu situaciju veoma obazrivo i sa velikom zabrinutošću gledamo na aktuelni razvoj - rečeno je Tanjugu u VW, u odgovoru na pitanje šta znači odluka u vezi sa izgradnjom pogona i da li postoji mogućnost da se promijeni odluka o zemlji u kojoj će se graditi novi pogon.

Njemački mediji su prethodno prenijeli da je proizvođač automobila VW obustavio odluku o izgradnji nove fabrike u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji.

Novi pogon, koji bi trebalo da zaposli do 4.000 ljudi, je prema planu trebalo da bude izgraden u blizini Izmira, a investicija bi bila između 1,2 do 1,5 mlrd EUR.

VW je mjesecima analizirao gdje će u jugoistočnoj Evropi graditi novi pogon, te je odluka u korist Turske bila gotovo sigurna. Na to je ukazivalo i to što je koncern već u trgovinski registar unio sestru firmu u toj zemlji.

I Srbija, kao i više drugih zemalja regiona, borile su se da dovedu ovog velikog investitora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.