NavMenu

Sjeverna Makedonija dotira zamjenu starih peći inventer klima uređajima

Izvor: Politika Utorak, 15.10.2019. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: y_seki/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da sa ukupno 10 mil EUR subencioniše 10.000 porodica kod nabavke "visokoefikasnih inverter klima uređaja", kako bi se smanjilo zagađivanje vazduha.

Kako je saopšteno, sa po 1.000 EUR biće potpomognuto ukupno 10.000 porodica u Gradu Skoplju i opštinama Bitolj, Tetovo i Kičevo, koje sada za grijanje koriste peći na drvo, ugalj ili naftu.

Novac za subvencije u visini od 618 miliona denara (10 mil EUR), prema odluci Sjeverne Makedonije, treba da obezbijedi javno preduzeće Elektrane Sjeverne Makedonije (ESM), koje dodatno treba da plati i edukativnu kampanju kojom će se ilustrovati prednosti zamjene starih peći inventer klima uređajima.

U sprovođenju te mjere za smanjenje enormnog zagađenja tokom zime u gradovima Sjeverne Makedonije biće uključene i dvije nevladine organizacije, koje bude izabrao Savjet za saradnju sa građanskim sektorom.


Za razliku od klasičnog klima uređaja, inverter klima uređaj koji ima promjenjiv režim rada. Razlika je u radu kompresora. One rade na temperaturama do minus 20 stepeni, dok obične on/off klime rade najviše do minus pet stepeni.

Inverter klime troše manje električne energije, imaju duži vijek trajanja i manji su troškovi održavanja i servisiranja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.