Izvor: eKapija | Utorak, 15.10.2019.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi put izvedena laparoskopska operacija hernije jednjaka u UKC RS

Ilustracija
Ilustracija (Foto: shutterstock.com )
Ljekari Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS po prvi put su uradili operativani zahvat – laparoskopsku operaciju hijatalne hernije jednjaka.

Hijatus hernija, odnosno hernija hijatusa jednjaka ili kako se u svakodnevnom govoru naziva želudačna kila, nastaje kada želudac prođe u grudni koš iz trbuha, kroz otvor na dijafragmi. Kao posljedica toga nastaju brojni simptomi koji su najčešće uslovljeni zadržavanjem i nekontrolisanim vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak.

Hijatus hernija je u stvari anatomski defekt koji remeti normalnu funkciju završnog dijela jednjaka i početnog dijela želuca, odnosno normalan transport hrane i spriječavanje vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak. Kada postoji želudačna kila, kiselina se nesmetano vraća u jednjak i dovodi do nastanka simptoma, gorušice, mučnine, nadiminja i povraćanja, saopšteno je na sajtu UKC RS.

Ovom procedurom ljekari sa UKC RS su uradili hijatoplastiku odnosno ušivanje i sužavanje otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak i fundoplikaciju koja podrazumijeva pravljenje manžetne od želuca oko jednjaka po Nissen-u, te se na taj način spriječava prelazak kiselog želučanog sadržaja u jednjak.

Ova vrsta hirurgije je zlatni standard za pacijente sa hijatalnim hernijama jednjaka, a preporučuje se na osnovu medicinskih indikacija koje postavlja ljekar naročito pacijentima koji pozitivno ne reaguju na propisanu terapiju.

Ovom vrstom hirurgije omogućen je mnogo brži oporavak pacijenata u odnosu na klasičnu hirurgiju, te se vrlo brzo nakon urađenog operativnog zahvata pacijent vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.

Operativni zahvat uradili su: hirurg mr sc. med. Goran Janjić, asistenti mr sc. med. Nebojša Trkulja i dr Duško Topić, anesteziolog dr Sanja Jeličić, te instrumentarke Duška Šipka i Nikolina Đuđić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.