Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 15.10.2019.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Saradnja Šuma Srpske i Srbijašuma u očuvanju Pančićeve omorike

Ilustracija (Foto: Lane V. Erickson/shutterstock.com)
U Foči je u ponedjeljak, 14. oktobra, počeo dvodnevni susret rukovodstava Šuma Srpske i Srbijašuma čiji je cilj razmjena znanja i iskustava u gazdovanju šumskim blagom.

Direktor Šuma Srpske Slaven Gojković rekao je da je jedan od zajedničkih zadataka očuvanje Pančićeve omorike i to putem projekta prekogranične saradnje, koji je u toku, a koji se finansira sredstvima EU.

- Cilj projekta je da se sačuva Pančićeva omorika na planini Tari u Srbiji i na području Višegrada u Srpskoj. Znamo da je ona veoma rijetka, samo se kod nas pojavljuje prirodno. To će biti jedan od načina da unaprijedimo našu saradnju - rekao je Gojković.

Vršilac dužnosti direktora Srbijašuma Igor Barunović navodi da je nakon susreta u Malom Zvorniku u junu ovo uzvratna posjeta kolegama u Srpskoj.

- U Srbiji je slično stanje kao ovdje, samo što je Srpska znatno bogatija šumom od nas. Klimatske promjene, sušenje šuma, razne bolesti utiču na to da moramo da unapređujemo borbu za očuvanje šuma - rekao je Barunović.

Predsjednik Nadzornog odbora Šuma Srpske Biljana Marković istakla je da je veoma bitna razmjena znanja i iskustava, ne samo rukovodećeg kadra, već svih struktura zaposlenih u dva javna preduzeća.

- Saradnju podižemo na još veći nivo, a za mjesto susreta izabrali smo Šumsko gazdinstvo Maglić u Foči, koje je jedno od organizaciono najuspješnijih u Srpskoj. Drago mi je da smo ovdje jer znam da ova organizaciona jedinica dobro posluje, tako da ćemo iskoristiti i njihova znanja i iskustva da unaprijedimo saradnju sa Srbijašumama - navela je Marković.

Direktor Šumskog gazdinstva Maglić Spomenko Stojanović rekao je da je prednost ove organizacione jedinice to što su naučili da integralno gazduju šumama.

- Smatramo da sve što je u šumi da time treba da se bavimo mi šumari, tako da imamo razvijeno i lovstvo, a ovih dana počinje gradnja velike hale za ostale proizvode šumarstva. Riječ je o preradi gljiva i drugih šumskih plodova, destilaciji etričnih ulja što će doprinijeti većem zapošljavanju i omogućiti ljudima koji plodove prikupljaju po šumi da ih mogu predati našem preduzeću i naplatiti po pravoj ekonomskoj cijeni - rekao je Stojanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.