Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 14.10.2019.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fortenova objavila ponude za preuzimanje sarajevskih društava TPDC i INIT

Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)
Nakon što je nedavno izvršila prijenos vlasništva sa starog Agrokora na Fortenova grupu, Fortenova Zagreb je objavila tender ponude za potpuno preuzimanje dioničkih društava TPDC Sarajevo i INIT (Institut za informacione tehnologije) Sarajevo.

U TPDC Sarajevo Foretnova grupa je vlasnik 50,9999% dionica, a ponudila je otkup preostalih dionica po cijeni od 3 KM po jednoj dionici, što predstavlja 3% od nominalne vrijednosti dionica.

U INIT-u Fortenova ima udio od 67% posto a za svaku dionicu u tender ponudi spremna je platiti 42,7 KM, što predstavlja 42,7% od nominalne vrijednosti dionica.

I dok su u INIT-u među 20 dioničara, preostali vlasnici fizička lica, u slučaju TPDC Sarajevo, udjele imaju investicioni fondovi ZIF PROF-PLUS iz Sarajeva, ZIF CROBIH FOND iz Mostara, ZIF BIG-Investiciona grupa iz Sarajeva i OIF Lilium global, dok je na skrbničkom računu Raiffeisen banke BiH skoncentrisano 26,3% dionica. Riječ je o vlasničkom udjelu koje je, kako smo nedavno izvijestili, stekao BLBH Invest iz Beča.

Tender ponude će trajati u narednih 28 dana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.