Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 14.10.2019.| 13:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banerdži, Duflo i Kremer dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju - Doprinos borbi protiv globalnog siromaštva

(Foto: YouTube)
Ekonomisti Abidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2019. za "njihov eksperimentalni pristup ublažavanju siromaštva na globalnom nivou", saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu.

- Ovogodišnji laureati uveli su novi pristup u dobijanju pouzdanih odgovora o najboljim načinima borbe protiv globalnog siromaštva - saopštili su članovi Akademije.

- Ukratko, to podrazumijeva podjelu ovog pitanja na manja, efikasnija pitanja, kao na primjer koje su to najefikasnije intervencije za unapređenje obrazovanja ili zdravlja djeteta - navodi se u zvaničnom obrazloženju Švedske kraljevske akademije.

Nagrađeni ekonomisti su, kako je saopšteno, pokazali da se na ta manja, preciznija pitanja, često najbolje može odgovoriti kroz pomno osmišljene eksperimente među ljudima koji su najteže pogođeni posljedicama siromaštva.

Uprkos nedavnim dramatičnim poboljšanjima, jedno od najhitnijih pitanja čovječanstva je smanjenje globalnog siromaštva u svim njegovim oblicima, poručuju iz Akademije.

- Više od 700 miliona ljudi i dalje živi sa izuzetno niskim primanjima, a svake godine oko pet miliona djece mlađe od pet godina i dalje umire od bolesti koje se često mogu spriječiti ili izliječiti jeftinim tretmanima - dodaje se u saopštenju Akademije.

Banerdži i Duflo su profesori na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, dok je Kremer profesor na Univerzitetu Harvard.

Duflo je tek druga žena u istoriji koja dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju i, takođe, najmlađi dobitnik tog prestižnog priznanja ikada.

Prošlogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju otišla je u ruke američkih ekonomista Vilijama Nordhausa i Pola Romera. Nordhaus je dobio nagradu za rad u oblasti "klimatske ekonomije", odnosno uticaja klimatskih promjena na ekonomije, a Romer za endogenu teoriju rasta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.