Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 14.10.2019.| 13:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kalifornija zabranjuje proizvodnju i prodaju krzna

(Foto: Lestertair/shutterstock.com)
U Kalifornija će od 2023. biti zabranjena proizvodnja i prodaja predmeta od životinjskog krzna.

Zakon, koji je potpisao guverner Gevin Njusom, zabranjuje prodaju i izradu odjeće, cipela i tašni od životinjskog krzna, čime je Kalifornija postala prva američka država koja uvodi takvu zabranu, prenosi BBC.

Izuzetak su polovni proizvodi od krzna, koža krava i jelena, ovaca i koza, kao i preparirane životinje.

Kazna za kršnje zakona biće 500 USD, a u slučaju ponovljenog djela 1.000 USD.

Njuson je potpisao i zakon kojim se zabranjuje učešće većine životinja u cirkusima.

Zakonom je izuzeto učešće životinja na rodeima, a ne odnosi se ni na nastupe pripitomljenih pasa, mačaka i konja u cirkusima, prenio je AP.

- Kalifornija je lider kada je riječ o dobrobiti životinja, a od danas to vođstvo uključuje zabranu prodaje krzna - naveo je Njusom u saopštenju.

Grupe za zaštitu životinja, koje su inicirale zabranu proizvodnje i prodaje predmeta od krzna, pozdravile su odluku guvernera.

Grupa Humano društvo SAD pohvalila je u saopštenju guvernera i poslanike Kalifornije zato što su shvatili da stanovnici te države ne žele da njeno tržište doprinosi potražnji za proizvodima od krzna.

- Industrija krzna svake godine uzrokuje patnju i smrt više od 100 miliona životinja širom svijeta, a životinje na farmama su prisiljene da žive u skučenim kavezima, lišene mogućnosti za normalan život, prije nego što budu okrutno ubijene gasom ili strujom - istakla je predsjednica grupe Kiti Blok.

Odluku je kritikovao portparol Savjeta za informacije o krznu Kit Kaplan, rekavši da je to dio "radikalne veganske agende" u kojoj je zabrana krzna prvikorak za druge odluke "o tome šta ćemo da nosimo ili da jedemo".

Prošlog maja modna kuća Prada saopštila je da će prestati da upotreblajva krzno od sezone proleće-ljeto 2020, dok je britanski Selfridžis najavio da će zabraniti prodaju egzotične životinjske kože od februara naredne godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.