Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 14.10.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro sumiranje plana za parcelaciju autoputa od Vukosavlja do Rače

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Direktor Javnog preduzeća Autoputevi RS Dušan Topić izjavio je da bi naredne sedmice trebalo da budu sumirana sva pitanja i komentari u vezi sa planom parcelacije trase autoputa od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine do Rače, koji je u prethodnih 15 dana bio na javnom uvidu po odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

- Ovaj plan parcelacije treba da se finalizuje i ponovo pošalje na Narodnu skupštinu da bi bio usvojen - rekao je Topić za Alternativnu televiziju.

On je istakao da je Republika Srpska za izgradnju mosta na Rači već obezbijedila urbanističko-tehničke uslove, podnijela zahtjev za lokacijske uslove i čeka da se potpiše međudržavni sporazum između BiH i Srbije, pošto je u pitanju međudržavni projekat.

- Poslije toga bi se moglo ići u dva pravca - eksproprijacija zemljišta, te dalja izrada projektne dokumentacije i razgovori sa potencijalnim finansijerima. Započeli smo razgovore sa turskom kompanijom Tasyapi, koja već gradi most u Srbiji, a sa kojom smo potpisali memorandum o razumijevanju - rekao je Topić.

Govoreći o dijelu autoputa koji se odnosi na pravac Brčko-Vukosavlje i Koridor 5C, Topić je rekao da se vode razgovori sa kineskim partnerom i sa evropskim bankama, koje su zainteresovane, tako da postoji realna mogućnost do kraja godine bude zatvorena finansijsku konstrukciju za čitav nedostajući potez do sada neizgrađene mreže autoputeva od Johovca, Vukosavlja, Brčkog, do Srbije.

- To nam je plan do kraja godine ili proljeća, a onda, pošto je to sve skupa 150 kilometara, morali bi, zavisno od izvora finansiranja, da napravimo plan kojim ćemo ići u izgradnju. Pretpostavljam da bi bilo logično da prva dionica bude upravo Rača-Bijeljina, jer se ona logično nastavlja na most, čija izgradnja je već počela sa strane Srbije i dok se potpiše međunarodni sporazum stvorićemo sve uslove za građevinsku dozvolu, da onda krenemo sa izgradnjom i sa naše strane - rekao je Topić.

On je istakao da je u decembru počela izrada generalnog projekta za brzu cestu od Bijeljine preko Zvornika do Sokoca, a u decembru ove godine bi ta dokumentacija trebalo da bude završena.

- Slažu se kockice da se u sjeveroistočnom dijelu krene ozbiljnije i cjelovitije sa planiranjem i sa izgradnjom, koliko to finansiranje dozvoli - rekao je Topić.

Govoreći o izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor, Topić je rekao da je koncesija potpisana u decembru, a dvije godine su predviđene za izradu projektne dokumentacije za kineskog partnera, kao i za eksproprijaciju, koju će sprovesti Republika Srpska.

- Kada budu ispunjeni ti uslovi onda će se ići u tri godine izgradnje. Za sada to ide po planu, tako da nema razloga za bilo kakve dileme - naglasio je Topić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.