Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 14.10.2019.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kuršumlija dobija fabriku namjenske industrije - Investicija vrijedna 45 mil EUR, posao za 300 ljudi

Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
U selu Pljakovo kod Kuršumlije u subotu, 12 oktobra, položen je kamen temeljac za izgradnju fabrike namjenske industrije BSS - Borbeni složeni sistemi, u kojoj će se proizvoditi dijelovi za domaća vojna vozila.

Kamen temeljac položili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kompanije Jugoimport SDPR-a Jugoslav Petković. Država će u fabriku uložiti ukupno 45 mil EUR, navodi se na sajtu Predsjedništva Srbije.

Predsjednik Vučić najavio je da će u građevinski dio biti uloženo 20 mil EUR i još 25 mil EUR u mašine za mašinsku obradu borbenih vozila Lazar i Miloš. Kako je kazao, u toj fabrci će do maja biti zaposleno prvih 80 radnika, a poslije dvije godine ukupno 300 ljudi, što će biti veoma značajno za građane Kuršumlije, Blaca i okolnih mjesta.

- To znači i više novaca i za opštinu da može da rješava pitanje lokalne infrasturkture - naglasio je Vučić i istakao će država imati i mnogo više vojnika u Kuršumliji nego danas i od toga će imati korist cijela privreda.

Fabrika će biti izgrađena u tri faze, prva će biti završena do kraja sljedeće godine, a cijela fabrika trebalo bi da bude završena do 2022. U pogonu u Pljakovu proizvodiće se komponente za oklopna vozila.

U planu je da fabrika za mašinsku obradu metala bude otvorena do maja 2019. sa 80 zaposlenih, a za dvije godine će ih biti 300.

- Ovo je istorijski dan za Kuršumliju, jer vječih investicija u ovom gradu nije bilo više od 30 godina - rekao je predsjednik Opštine Rodoljub Vidić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.