Izvor: biznisinfo.ba | Nedjelja, 13.10.2019.| 17:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kineske kompanije traže radnike za radove na Koridoru 5C

Zvirovići-Počitelj (Foto: Jpautoceste.ba)
Kineske kompanije Synohydro Power China i China State Construction Engeering Company koje su putem međunarodnog tendera dobile posao izgradnje poddionice autoceste na Koridoru 5C Zvirovići – Počitelj traže radnike.

Hercegovački portali objavili su fotografiju letka koje su ove kompanije zalijepile na oglasnoj ploči kod zgrade Pošte u Čapljini a na kojima se navodi da traže ukupno 105 radnika.

Kako se navodi na letku, traže se radnici različitih profila: inženjeri, asistenti, inženjeri za ispitivanje kvaliteta, elektro i inženjeri dizajna, laboratorijski inženjeri i tehničari, čuvari skladišta, pomoćni kuhari, pravni savjetnici, vozači, spremačice…

Kinezima trebaju i operateri na kamionu, bageru i različitim građevinskim mašinama kao i majstori za popravke.

Svi zainteresovani dodatne informacije mogu dobiti u kasarni odnosno naftnim terminalima u Dretelju, gdje se nalazi privremeno sjedište kineskih firmi.

Podsjetimo, poddionica Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Izvođač radova za Lot 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), a vrijednost ugovora iznosi 56.522.840 EUR bez PDV-a.

Izvođač radova za Lot 2 (Most Počitelj) je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 EUR bez PDV-a.

Ugovor o izgradnji poddionice potpisan je 20. jun 2019. godine a predviđeni rok izgradnje za Lot 1 je 24 mjeseca, a za Lot 2 30 mjeseci.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.