Izvor: eKapija | Nedjelja, 13.10.2019.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izlagači iz BiH oduševili na sajmu hrane Belgrade Food Show

(Foto: Dragana Obradović)
Na beogradskom drugom međunarodnom sajmu i konferenciji visokokvalitetne hrane za Jugoistočnu Evropu Belgrade Food Show oduševljenje su izazvali predstavnici BiH - kompanije Kantar, Ecomedico, BarDo, Kuća priorde i Aurora.

- Veliko zadovoljstvo je biti u Beogradu. Ovdje su došli vodeći proizvođači visokokvalitetne hrane, te se očekuje preko 1000 posjetilaca, među njima i brojni predstavnici distributera iz regije i svijeta. EcoMedico će predstaviti svoje proizvode na bazi meda, već smo dobili nekoliko važnih kontakata i mislim da je ovo važna prilika za pokažemo kako bosanskohercegovački proizvodi donose svoju posebnost i da imaju svoj prostor na globalnom tržištu - poručio je Adnan Čučuković iz kompanije EcoMedico.

Saradnja kompanija iz BiH je pokrenuta kroz podršku Vlade Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, koje su kroz FARMA II projekat, podržale i sufinansirale odlazak naših izlagača na ovogodišnji BFS, istakli su iz projekta FARMA II.

- Sweden/USAID FARMA II projekat je i prošle godine podržao odlazak izlagača iz BiH na ovaj sajam. Uz ovaj, u posljednjih mjesec dana smo imali priliku da izlagače podržimo u odlasku na Biofach America, sajam ljekobilja, te na Anuga sajam u Kelnu, oba puta u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH. Ovakvi događaji su izuzetno važni za proizvođače, velika prilika za umrežavanje i povezivanje sa potencijalnim partnerima iz svijeta - poručili su iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Kuća prirode iz Tarčina je predstavila seriju zdravih sokova koji su već pronašli zainteresovane klijente. Aurora je predstavila marmelade, dok je Kantar također fokus stavio na tradicionalne recepte.

- Kantar Homemade je mala porodična radinost koja se bavi proizvodnjom maslinovog ulja, sirupa i marmelada, slijedeći i poštujući tradicionalne recepte. Želimo da vam ponudimo proizvode koji su nekada bili sastavni dio naših trpeza, a sada su, uslijed brzog tempa modernog načina življenja, postali zanemareni - poručuju iz Kantara.

Na sajmu se predstavio i BarDo, brend zdrave hrane koji je strasveni i iskusni tim iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine osnovao 2018. godine na čelu sa Lilijan Sulejmanović.

- Bardo proizvodi, koji se sastoje od 100% prirodnih sastojaka i koji su ručno rađeni u našem postrojenju u Sarajevu, su formulirani da održavaju Vaše zdravlje i optimalni nivo energije bez obzira koliko ste zauzeti u toku dana. Naš asortiman uključuje energetske pločice, kao i energetske i proteinske okruglice. Možete nas pronaći u svim velikim marketima širom BiH, a nadam se uskoro i na međunarodnom tržištu - poručila je Sulejmanović.

Sweden/USAID FARMA II je najavila nastavak podrške proizvođačima iz BiH, te izražava zadovoljstvo zbog odlične prezentacije koju su kompanije iz BiH napravile na ovogodišnjem BFS-u.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.