NavMenu

Svečanost u "Podrumima Vukoje" Trebinje: Početak berbe i točenja carskog vina

Izvor: Nezavisne novine Subota, 17.10.2009. 11:37
Komentari
Podeli

Simboličnim branjem prvih grozdova žilavke u Carskim vinogradima u Ušću, nadomak Trebinja, 16.10.2009. godine su Radovan i Obren Zoran Vukoje, vlasnici trebinjskih "Podruma Vukoje", ozvaničili početak berbe grožđa na ovom lokalitetu.

Ovogodišnja berba bi, prema riječima Radovana Vukoja, trebalo da bude jedna od boljih, a prve sorte grožđa koje je već obrano na drugim lokalitetima, pokazale su izuzetno visok kvalitet, pa se i ove godine očekuju kvalitetna alkoholna pića iz njihove vinarije.

Povodom početka berbe grožđa u novosagrađenom turističkom prostoru, takozvanoj Vinogradarevoj kući, promovisano je i carsko vino, novo piće u bogatoj paleti proizvoda "Podruma Vukoje". Ovo vino proizvedeno je od autohtone sorte žilavka koja čini 93 % sirovine i prateće sorte bene čime je u potpunosti zadržana njegova autentičnost.

"S obzirom na to da su Carski vinogradi nazvani tim imenom otkako je Austrougarska monarhija ovdje podigla vinograd 1894. godine, odakle se žilavka slala ekskluzivno na bečki dvor, danas je skinuta prašina sa carske etikete", istakao je Radovan Vukoje, točeći prvi put u čašu bijelo vino bogatog mediteransko-kontinentalnog ukusa i mirisa u kojem se miješaju francuski hrast i voćna aroma.

U porodici Vukoje ističu da se za ovo skupocjeno vino odvajaju najbolji grozdovi žilavke, koja odležava u francuskim barik bačvama, korištenim samo jednom, a da se njegov kvalitet poboljšava dužim odležavanjem u ovim bačvama. I boca ovog vina je zadržala svoj izgled od prije stotinu godina, a kako tvrde u trebinjskoj vinariji i pravu autentičnost od prije više od stotinu godina.

Kada su prije šest godina obnavljali Carske vinograde, trudili su se, kako kažu, da zadrže autentičnost i starog ambijenta i vinskog okusa, pomiješanog s autohtonom hranom ovog podneblja, jer se carsko vino najbolje slaže s carskom hranom - hercegovačkim sirom i pršutom, koji Vukoje služe u "Vinogradarevoj kući".

Držeći se devize da nije bitan kvantitet, već kvalitet, "Podrumi Vukoje" godišnje proizvedu oko 100.000 do 150.000 boca vina, nagrađivanih do sada više puta. Među brojnim nagradama i priznanjima, samo ove jeseni "Podrumi Vukoje" osvojili su "Zlatnu turističku ružu 2009" za najbolju vinariju, a Obren Zoran Vukoje za najboljeg vinogradara u BiH. Veliku zlatnu medalju za kvalitet vina i nagradu za najbolju vinariju u regionu osvojili su na 42. međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, a Veliku zlatnu medalju za tribunia chardonnay u organizaciji beogradskog časopisa "Vino".

Među brojnim nagradama iz Brisela, Pariza, Ženeve, Milana i drugih gradova ističu i priznanje na Stogodišnjem internacionalnom kongresu kvaliteta - ERA Convention na kojem su osvojili najviše priznanje - platinastu statuu za kvalitet svojih vina od autohtonih sorti - vranca i žilavka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.