NavMenu

UniCredit uvodi naknade na velike depozite fizičkih lica, za sada u Italiji

Izvor: Indikator Subota, 12.10.2019. 09:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Italijanska banka UniCredit planira od 2020. uvesti naknade komitentima koji imaju velike depozite, da bi pokušala nadomjestiti negativne kamatne stope Evropske centralne banke, izvještava Indikator.ba.

-Negativne stope biće uvedene klijentima s depozitima većim od 100 000 EUR, izjavio je izvršni direktor Jean Pierre Mustier u intervjuu francuskom informativnom kanalu BFM. UniCredit je potvrdio planove.

Evropske banke nastoje zaštititi profitabilnost u dugotrajnom razdoblju labave monetarne politike: ECB je prošlog mjeseca smanjila svoju ključnu stopu depozita s minus 0,4 na minus 0,5 %.

Neke banke u evrozoni i Švajcarskoj već su najavile da će prenijeti negativne stope na pojedine klijente, uključujući UBS koja planira naplatiti klijentima depozite veće od 2 miliona švajcarskih franaka ili 500.000 EUR. Negativne kamatne stope već su uobičajene za korporativne klijente.

Međutim, komentari predsjednika Uprave Jean Pierre Mustiera sugeriraju raširenije negativne kamate u UniCreditu, najvećoj italijanskoj banci po imovini.

Ovog mjeseca, Mustier je pozvao ECB da poboljša "mehanizam prijenosa" kako bi se osiguralo da zajmodavci ne prenose negativne stope na klijentie, potičući ih da ulažu svoju gotovinu umjesto da je drže u banci.

-Mora postojati...poruka od regulatora, rekao je Mustier za Financial Times, sa više jasnoće o tome kako se (negativne stope) mogu prenijeti na krajnje korisnike, poput poslovnih i bogatih pojedinaca bez kažnjavanja "malog klijenta".

Mustier je rekao BFM-u da će UniCredit ponuditi alternative klijentima pogođenim njihovim planovima, poput dopuštanja da ulažu svoj novac u novčane fondove bez plaćanja naknade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.