Izvor: eKapija | Nedjelja, 13.10.2019.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Beogradski CIP će raditi projektnu dokumentaciju za dionice autoputa Sarajevo-Beograd kroz BiH - Ovo su detalji trasa u Srbiji

(Foto: CIP)
Saobraćajni institut CIP iz Beograda je izradio cjelokupnu projektnu dokumentaciju za dvije dionice autoputa Beograd-Sarajevo kroz Srbiju, i to Kuzmin-Sremska Rača sa mostom preko Save dužne 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar.

Sa glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tasyapi, 8. oktobra je dogovoreno da će Tasyapi direktno ugovoriti sa CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za dijelove autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.

- Povezivanjem dvije relacije Kuzmin-Sremska Rača nadalje Bjeljina-Brčko-Tuzla-Žepče-Sarajevo i Požega-Užice-Kotroman-Rogatica-Pale do Sarajeva, čine jedan prsten koji povezuje region Srbiju-Republiku Srpsku sa Bosnom i Hercegovinom - rekao je za eKapiju direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Projektom je na dionici autoputa Kuzmin-Sremska Rača predviđen most preko Save u dužini od 1.320 metara i oko 30 manjih mostova preko melioracionih kanala ukupne dužine oko 500 metara. Dozvoljena brzina kretanja vozila je 130 km/h.

Na dionici Požega-Kotroman predviđeno je 13 nadvožnjaka, ukupne dužine 1.524 metra, 22 tunela dužine 12.783 metra, a svaki tunel se sastoji iz dvije tunelske cevi za po jedan smjer vožnje. Na toj dionici projektovana su i 62 mosta, ukupne dužine 14.517 metara. Dozvoljena brzina kretanja vozila je 100 km/h.

Na dionici Kuzmin-Sremska Rača predviđen je zajednički granični prelaz na strani Srbije.

- Tip graničnog prelaza definiše se međunarodnim sporazumom Srbije i BiH. Na graničnim prelazima vrši se kontrola robe i putnika, od strane MUP-a i Uprave carina, kao i fitosanitarni fitosanitarni i veterinarski pregledi. Procedure se obavljaju na putničkim i teretnim terminalima, formiranim posebno za ulaz i izlaz iz zemlje. Da bi se omogućio efikasan rad svih službi za obaljanje predviđenih tehnoloških procedura uz potrebnu bezbjednost, planirani su potrebni sadržaji: odgovarajući broj saobraćajnih traka, parkinga za putnička i teretna vozila, kolske vage, objekti, nadstrešnice, kabine i kompletna hidrotehnička, elektroenergetska, telekomunikaciona, saobraćajna i druga infrastruktura - rekao je Ignjatović za eKapiju.

Podsjetimo, gradnja autoputa Beograd-Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta otvaranjem gradilišta na dionici Sremska Rača-Kuzmin, a nedavno su radovi i ozvaničeni polaganjem kamena temeljca.

Rok za izgradnju je dvije i po godine. Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 mlrd EUR, od čega je oko 220 mil EUR vrijednost izgradnje dionice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 mil EUR dionica Požega-Kotroman.

Kompletnu dionicu autoputa od Požege do BiH granice pogledajte u pdf dokumentu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.