Izvor: eKapija | Petak, 11.10.2019.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UNDP pokrenuo laboratoriju razvoja u BiH

Ilustracija (Foto: metamorworks/shutterstock.com)
Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) u četvrtak, 10. oktobra, u Sarajevu je ozvaničio pokretanje Accelerator Laba, inicijative usmjerene ka pronalaženju rješenja za ubrzani razvoj u 21. vijeku.

U pitanju je globalna inicijativa UNDP-a, a od šezdeset novouspostavljenih "laboratorija razvoja" samo su dvije u Evropi. Njihov zadatak je da koriste snagu lokalnih inovacija, kolektivne inteligencije i društvenog eksperimentiranja u rješavanju kompleksnih razvojnih izazova današnjice.

– Odlučili smo da radimo sa različim skupinama kako bismo dobili nove ideje. Accelerator Lab čini tim ljudi koji imaju drugačiji pristup i eksperimentiraju sa idejama kako bismo brzo vidjeli da li nešto funkcioniše ili ne – poručila je tokom događaja predstavnica Razvojnog programa UN u BiH Steliana Nedera.

Dodala je da je UNDP početkom godine odlučio da u Bosni i Hercegovini osnuje jednu od 60 ‘labaratorija razvoja’, a one su sve umrežene kako bi na najbolji način razmijenili iskustva, prepreke i rješenja za efikasniji razvoj.

UNDP je promociju obilježio različitim aktivnostima, od kojih se ističe praktična radionica "Moj kvart budućnosti", na kojoj je sedam različitih dobnih skupina, od predškolske do treće životne dobi, kreiralo Lego makete razmišljajući o budućnosti svoje okoline, prenose Vijesti.ba.

Za sve učesnike radionice Lab je obećao u znak zahvalnosti zasaditi po jedno drvo u "Šumu ideja" koja će se nalaziti u sarajevskom parku Betanija.

U narednom periodu Accelerator Lab će proći ciklus učenja, identifikujući izazove, istražujući i testirajući različite mogućnosti kako kako bi došli do više potencijalnih rješenja određene probleme u društvu.

Rad mreže Accelerator Labova podržavaju Razvojni fond Katara (Qatar Fund for Development) i Organizacija za saradnju SR Njemačke (German Cooperation), dok su partneri Agencija za razvojnu saradnju Italije (Italian Agency for Development Cooperation) i britanska Fondacija za inovacije Nesta, saopćeno je iz UNDP-a.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.