Izvor: Indikator | Petak, 11.10.2019.| 08:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija formiraju "balkanski Beneluks" - BiH pozvana da se pridruži

Ilustracija (Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Čelnici Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije dogovorili su se da će do kraja 2021. osigurati slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi između triju zemalja.

Umjesto "bure baruta" njihov je cilj da Balkan postane regija mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Deklaracija koju su potpisali Zoran Zaev, Aleksandar Vučić i Edi Rama trebala bi da doprinse da region ujedinjeno nastupa na stranim tržištima, čime će biti jači i niko neće moći da ga zanemari. To bi donijelo bolji standard za 12 miliona stanovnika triju zemalja.

Deklaracija predviđa međusobno priznavanje diploma, potvrda, smanjenje trgovinskih prepreka, poboljšanje infrastrukture, uvođenje lakših i učinkovitijih carinskih postupaka. Albanija ima more koje će postati pristupačnije Makedoniji i Srbiji. Sve će to donijeti više ulaganja. Predviđeno je stvaranje jedinstvenog tržišta rada, što će investitorima olakšati donošenje odluka o ulaganjima u tri zemlje.

U sljedećem razdoblju inicijativi tri zemlje pozvani su da se pridruže Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. To bi stvorilo tržište od 20 miliona.

Sljedeći sastanak trojice čelnika zakazan je za 10. novembra u Ohridu, do kada stručna grupa treba da sačini konkretne upute za ekonomsko ujedinjenje Makedonije, Srbije i Albanije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.