Izvor: Poslovne novine | Četvrtak, 10.10.2019.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turska želi više od 75 miliona turista godišnje i 65 mlrd USD prihoda

(Foto: Sabino Parente/shutterstock.com)
Turska do 2023. godine planira da privuče više od 75 miliona turista godišnje i ostvari 65 mlrd USD prihoda od turizma.

Uz podizanje kvaliteta i održivost, to namjerava da postigne značajnim povećanjem ulaganja u promociju, više od deset puta nego prošle godine, pokazuju ciljevi revidirane Turističke strategije za 2023. koju je Turska objavila 2007.

Ciljevi su ambiciozni s obzirom na to da je prošle godine zemlju posjetilo oko 40 miliona turista koji su im ostavili 29,5 mlrd USD turističkog prihoda, ali na promet u posljednjih nekoliko godina značajan uticaj je imala geopolitička situacija koja im je srezala i cijene i prihode.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (WTO), Turska je na šestom mjestu u svijetu po broju turista i na 14. u pogledu prihoda od turizma.

Zemlja je u prvih sedam mjeseci ove godine ugostila više od 24,69 miliona stranih turista, pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma. To je rast od 14,1% u odnosu na isti period prošle godine.

Nova strategija se bazira na povećanju prihoda i novim tržištima.

Planira se povećanje pihoda kroz rast potrošnje po turistu sa 65 USD prosječno dnevno u prošloj godini na 86 USD u 2023.

Najveća novost je značajno povećanje budžeta za promociju, za što će biti zadužena nedavno osnovana Turska agencija za promociju i razvoj turizma.

Iznos je već u ovoj godini povećan s 18 mil USD na 72 mil USD u ovoj godini.

Agencija će naredne godine raspolagati sa 180 mil USD, a do 2023. s čak 220 mil USD.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.