Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.10.2019.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Smederevu otvorena fabrika rashladnih sistema

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
U Smederevu je prošle nedjelje svečano otvorena fabrika Mayekawa SRB koja će proizvoditi najsavremenije rashladne sisteme, uređaje i kompresore.

Ideja o zidanju fabrike u Smederevu potekla je od Šina Maekave (Shin Mayekawa), vlasnika kompanije Mayekawa, na osnovu četvrt vijeka saradnje sa smederevskim preduzećem Klima, navodi se na sajtu Društva za grijanje, hlađenje i klimatizaciju Srbije.

Ova domaća firma osnovana je 1993. godine i ovlašćeni je distributer i serviser proizvoda evropskog ogranka Mayekawa.

Štaviše, Maekava je insistirao da direktor nove firme bude Žikica Andrejević, vlasnik preduzeća Klima – i tako je u Smederevu nastala nova fabrika koja nije ogranak japanske kompanije, već u potpunosti domaće preduzeće.

U novootvorenoj fabrici Mayekawa SRB radi 38 radnika, a očekuje se da uskoro bude ukupno 250-300 zaposlenih. Svoje proizvode nova fabrika će prodavati u Evropi, Africi i Bliskom Istoku. Kompanija Mayekawa posluje na svim kontinentima.

Veliku pomoć u izboru lokacije i pribavljanju svih dozvola pružila je Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, koja je bila počasni gost na svečanom otvaranju fabrike.

- Ako su radnici zadovoljni uslovima rada i primanjima – radiće kao za sebe i imaćemo kvalitetnu proizvodnju. Tako je u Klimi, a tako će biti i u Mayekawa SRB, gdje sam takođe direktor - izjavio je Andrejević, neposredno prije svečanog otvaranja fabrike.

Fabrika je zvanično otvorena sađenjem nekoliko sadnica japanske trešnje, a goste je pozdravio i ambasador Japana Đunići Marujama izrazivši zadovoljstvo nastavkom tradicionalno dobre saradnje dva naroda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.