Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.10.2019.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UKC RS dobio najsavremeniji aparat za rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože

Klinika za kožne i polne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra RS (UKC RS) opremljena je sa savremenim aparatom- Fotofinder ATBM koji se smatra zlatnim standardom i jednim od najsavremenijih dermoskopskih sistema za rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože.

Riječ je o medicinskom aparatu uz pomoć kojeg se može registrovati mijenjanje svakog pojedinčanog postojećeg nevusa (mladeža) kao i nastanak novih mladeža na koži. Melanom kože je najmaligniji kožni tumor čija je učestalost u porastu, a dermoskopskim pregledom sa ovim aparatom melanom se može otkriti u najranijoj fazi., saopšteno je iz ZKC RS.

Klinika za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS je jedina u BiH koja raspolaže sa ovim dermoskopskim sistemom, a uređaj ima mogućnost teledermatologije i formiranje bazu podataka na republičkom ili regionalnom nivou.

Kompanija FotoFinder iz Njemačke i UKC RS 4. i 5. oktobra organizovali su početni i napredni kurs iz dermoskopije ne samo za dermatologe Klinike kožne i polne bolesti UKC RS nego i ostale, pogotovo mlade specijalizante i dermatologe u RS kako bi stekli bazična znanja iz oblasti dermoskopije. Voditelji kursa bili su eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz Beograda i Niša.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.