Izvor: RTRS | Četvrtak, 10.10.2019.| 08:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Objavljen registar naknada bankarskih usluga u RS - Cilj veća konkurencija među bankama

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Agencija za bankarstvo Republike Srpske objavila je registar naknada koje banke u RS naplaćuju klijentima. Na ovaj način klijentima su na jednom mjestu dostupne informacije o vrsti i visini naknada koje banka naplaćuje.

Posljednjih nekoliko godina, otkako su banke izuzetno likvidne, a kamatne stope u padu, cijene naknada svake godine bilježe rast, izvještava RTRS.

U 2016. na bankarske usluge građani Srpske potrošili su 80,8 mil KM, 2017. ta cifra rasla je za 12 mil KM. Povećanje je nastavljeno i u 2018. godini, kada su prihodi od platnog prometa dostigli rekordnih 100 mil KM.

Kada je riječ o podacima za ovu godinu, za prvih šest mjeseci, na bankarske naknade potrošili smo 50,3 mil KM.

Agencija za bankarstvo RS još je prošle godine izdala preporuku bankama koje su imale značajniji rast prihoda od platnog prometa, da koriguju visinu naknada i svedu ih na nivo koji neće odstupati od pravila struke. Sudeći prema zaradama, efekta nije bilo.

Predrag Mlinarević, sa Ekonomskog fakulteta Istočno Sarajevo, smatra da bi registar, izrađen po ugledu na onaj Narodne banke Srbije, trebalo da podstakne konkurenciju, bar u teoriji.

- Što se tiče uticaja koje će to imati na odluke klijenata pri odabiru banaka, predstoji da vidimo, iz prostog razloga što mi nemamo visoku finansijsku pismenost stanovništva - kaže Mlinarević.

Potez Agencije za bankarstvo hvale i u Udruženju banaka BiH.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Berislav Kutle iz Udruženja banaka BiH kaže da rast kredita u BiH trenutno iznosi od 6 do 7%, što nije dovoljno, pa se banke okreću nekamatnim poslovima.

- Banke traže sve mogućnosti, kako povećati nekamatni prihod, sve ono što nije vezano za direktni bankarski posao koji se zove kreditni odnos - dodaje Kutle.

Mnogo bi efikasnije bilo, smatraju ekonomisti, kada bi banke imale obavezu da klijenta obavijeste o tome koliko i kojih naknada su platili tokom godine.

Podaci u registru biće periodično ažurirani, jer se cijene naknada nekada mijenjaju svaki drugi dan. Poenta registra nije njihovo ograničavanje, koje na otvorenom tržištu ni ne može da se uvede, već je cilj podsticanje konkurencije i odgovornog finansijskog ponašanja građana.

U registru se nalaze podaci o naknadama koje naplaćuju sve banke u RS.

Otvaranje tekućeg računa, npr, u svim bankama je besplatno. Međutim, njegovo mjesečno održavanje u nekim bankama je besplatno za pojedine kategorije, poput studenata ili penzionera, pa do 2,5 KM za ostale.

Plaćanja putem elektronskog bankarstva takođe se različito tarifiraju. Za sume do 100 KM u jednoj banci platićete pola marke, u drugoj 60 pfeninga, a u trećoj čak 1,5 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.