Izvor: Indikator | Četvrtak, 10.10.2019.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH nazadovala za jedno mjesto na svjetskoj ljestvici konkurentnosti

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina je rangirana na 92. mjestu na ljestvici konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma među 141 obuhvaćenom zemljom, izvještava Indikator.ba.

U odnosu na prošlogodišnje rangiranje, BiH je nazadovala za jedno mjesto, a ima ukupni skor 54,7 u mjerenju od 0 do 100.

BiH se na listi nalazi iza Bocvane, a ispred Egipta, a među zemljama regiona ponovo je najlošije pozicionirana.

Svjetska ekonomije rangirane su na ljestvici konkurentnosti prema Indeksu globalne konkurentnosti 4.0 koji stavlja naglasak na četvrtu industrijsku revoluciju i inovacije koji promovišu nove poslovne modele i ubrzavaju rast.

Indeks identificira prednosti i nedostatke svake pojedine ekonomije te pomaže da se odrede bitna područja za poboljšanja i prati napredak.

Metodologija temelji na analizi 12 stupova konkurentnosti: institucije, infrastruktura, primjena ICT-a, makroekonomska stabilnost, zdravlje, vještine, tržište proizvoda, tržište rada, finansijski sistem, veličina tržišta, poslovna dinamika i kapacitet za inovacije. Dodatno, stupovi konkurentnosti grupirani su u četiri grupe: poslovno okruženje, ljudski kapital, tržišta i inovacijski ekosistem.

Tradicionalno najlošiji skor BiH ima u kategoriji institucije, gdje je rangirana na 114. mjesto, a potom u područjima poslovna dinamika i kapacitet za inovacije (117. mjesto). Znatno lošiji skor od prosjeka naša zemlja imala je i u ocjenjivanju tržišta proizvoda (108. mjesto) i tržišta rada (107. mjesto).

Na polju infrastrukture BiH je zauzela 84. mjesto, ali je uprkos napretku loša u transportnoj infrastrukturi (108. mjesto), pri čemu su najbolnije tačke putna infrastruktura (117. mjesto) i zračna infrastruktura (116. mjesto).

Najbolje ocijenjeni stupovi su makroekonomska stabilnost (64. mjesto), zdravlje 73. mjesto i vještine (82. mjesto).

Među zemljama regije najkonkurentnija je Slovenija na 35. mjestu, Hrvatska je zauzela 63. poziciju, dok su Srbija i Crna Gora na 72, odnosno 73. mjestu. Ispred Bosne i Hercegovine je i Sjeverna Makedonija koja je na 82. mjestu.

Istraživanjem je obuhvaćeno 99% svjetskog BDP-a i 94% svjetske populacije, a ove godine Singapur je proglašen najkonkurentnijom zemljom na svijetu. Slijede ga SAD, Hong Kong, Holandija, Švicarska, Japan, Njemačka, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.