Izvor: Klix | Četvrtak, 10.10.2019.| 08:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slovenački ministar tvrdi da Mercator neće biti "razbijen" na više kompanija

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Slovenački ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek sastao se u srijedu u Ljubljani s predstavnicima konzorcija slovenačkih dobavljača Mercatora, predstavnicima Fortenova grupe i potpredsjednikom ruske Sberbanke Maksimom Poletajevim.

Sastanak je održan kako bi se razjasnio položaj slovenačkih dobavljača nakon vijesti u slovenačkim medijima da Fortenova nakon prijenosa Mercatora sa "starog" Agrokora na Fortenovu namjerava "razbiti" Mercator na više dijelova, pri čemu bi navodno ljubljanska uprava izgubila kontrolu nad Mercatorovim kompanijama - kćerkama u Srbiji i BiH.

Kako su objavili slovenački mediji, Počivalšek je nakon sastanka izjavio da je od Fortenove i Poletajeva dobio garancije da Mercator neće ni nakon uključenja u Fortenovu biti razbijen na više kompanija i da neće doći do finansijskog iscrpljivanja najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca.

- Od Fortenove, Agrokora i Sberbanke očekujem da će u razmjerno kratkom roku biti pripremljen prijedlog sporazuma koji bi zaštitio slovenačke dobavljače nakon prijenosa Mercatora na Fortenovu - kazao je novinarima Počivalšek nakon sastanka i dodao da su usklađivanja o takvom sporazumu već u toku.

Počivalšek je rekao da je razbijanje Mercatora na više dijelova za Sloveniju neprihvatljivo i da je dobio garanciju kako će tom trgovačkom lancu i ubuduće biti omogućeni uvjeti za razvoj i rast.

Mercator je za Sloveniju s aspekta zapošljavanja, položaja njegovih dobavljača i zbog ostvarenih prihoda važna firma i očekujemo da će slovenački dobavljači i u novoj grupi Fortenova imati ravnopravan status, kazao je slovenački ministar, dodavši da bi sjedište Mercatora i u novoj organizaciji Fortenove trebalo ostati u Ljubljani.

- Ako nam se to osigura, nećemo imati problema s prijenosom Mercatora na Fortenovu - kazao je Počivalšek.

Novinarima se nakon sastanka obratio i Poletajev. U izjavi za Slovenačku televiziju kazao je da je njegovo prezime "Poletajev, a ne Todorić", te da cilj Sberbanka nije ni u kojem slučaju finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca nego normalno poslovanje i stabilizacija Mercatora i Fortenova grupe, kako bi se iz poslovanja mogla isplaćivati dobit dioničarima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.