Izvor: eKapija | Srijeda, 09.10.2019.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Čapljina u pokretu za ublažavanje klimatskih promjena

Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić u utorak, 8. oktobra, u Briselu je potpisao sporazum kojim se Čapljina obvezuje usvojiti integrisani pristup ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama.

Predstavnici Čapljine predvođeni gradonačelnikom su u službenoj posjeti belgijskoj prestonici gdje se održava najveća i najuspješnija inicijativa Evropske komisije pod nazivom "Covenant of Mayors".

Inicijativa se organizuje u sklopu "Evropske sedmice regija i gradova" u kojem kroz razne panele učestvuje više od 10 000 učesnika uključujući i predstavnike Grada Čapljine koji su prisustvovali zasjedanju Evropskog parlamenta.

Inicijativa "Covenant of Mayors" aktivno uključuje jedinice lokalne i regionalne samouprave s ciljem međusobnog umrežavanja kako bi se olakšala razmjena znanja i iskustva o učinkovitom korištenju energije na lokalnom nivou te kako bi se unaprijedila borba protiv klimatskih promjena.

Potpisivanju "Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju" prethodilo je usvajanje Strategije energetskog, klimatski održivog razvoja Čapljine te Akcijskog plana energetskog razvoja na temelju kojeg će grad Čapljina imati mogućnost veće konkurentnosti prilikom apliciranja i povlačenja većih sredstava iz EU fondova.

- Grad Čapljina kao potpisnik sporazuma ima višestruku dobrobit i razloge za pridruživanje pokretu uključujući bolje financijske mogućnosti za lokalne klimatske i energetske projekte, priliku za konstruktivan doprinos oblikovanju energetske i klimatske politike EU, fleksibilan referentni okvir za djelovanje prilagodljiv lokalnim potrebama kao i iznimno važnu razmjenu iskustva s ostalim članicama sporazuma s ciljem izgradnje kapaciteta putem redovnih događanja tvining, vebinara ili onlajn rasprava - navedeno je na sajtu Grada Čapljina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.