Izvor: eKapija | Srijeda, 09.10.2019.| 11:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Promovisani potencijali FBiH za istraživanje nafte i plina u Ankari

(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
U Ankari u Turskoj održan je 52. zajednički sastanak iz oblasti nafte i plina zemalja Centralno-istočne Evrope i Kaspijske regije (Central-Eastern Europe abd Caspian Scout Group Meeting) u periodu od 3. do 5. oktobra 2019. Sastanak je bio najposjećeniji do sada, na kojem je učestvovalo više od 200 predstavnika iz zemalja ove regije i predstavnika svjetski poznatih naftnih kompanija.

Priliku da promovišu potencijal prostora FBiH za istraživanje i eksploataciju nafte i plina imali su predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog zavoda za geologiju.

Prof. dr Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju održao je prezentaciju na temu "Mogućnosti u Federaciji BiH, Nadmetanje za dodjelu koncesionog ugovora 2019. godine - Tehnički i komercijalni pregled", saopšteno je iz Federanog ministarstva energije.

Ovaj događaj jedan je u nizu promocija prostora FBiH u okviru objave Vlade FBiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o pokretanju takmičenja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na određenim blokovima.

Prva promocija na kojoj su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije najavili javno nadmetanje za dodjelu koncesije održana je u Sarajevu 1. oktobra. Slijedi promocija u organizaciji konsultantske kompanije IHS Global Ltd u Londonu danas, 9. oktobra, dok će predstavnici FBiH imati priliku da promovišu blokove za istraživanje na Balkanskom Samitu za naftu, koji će se održati od 24. do 26. oktobra u Budvi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.