Izvor: Indikator | Srijeda, 09.10.2019.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tajni plan za Mercator - Hoće li kompanija biti odvojen od kćerinskih društava?

Fortenova, nasljednica Agrokora, planira razviti tajni plan po kojem bi Mercator grupu razbila na nekoliko različitih dijelova u pojedinim državama. Time matična kompanija Mercator neće imati mogućnost upravljanja kćerinskim društvima.

Iz Fortenove, nisu odgovarali na navode o promjenama u upravi Mercator grupe koje je Siol, kako trvdi, dobio iz više izvora. Za ove promjene nisu potrebne saglasnosti banaka povjerilaca Mercatora jer su njihovi krediti vezani za matično preduzeće u Ljubljani.

U međuvremenu su u Mercatoru za Siol ponovili da je Mercator najveći slovenački i regionalni trgovac na malo, koji je platforma za dugoročni razvoj lokalnih i regionalnih dobavljača.

- Uspješna finansijska i poslovna sanacija Mercatora nešto je što će, sigurni smo, novi vlasnik cijeniti u svim budućim odlukama - naveli su.

Prema portalu, razdvajanje Mercatora značilo bi njegovo konačno spajanje u Fortenova grupu koja bi preuzela kontrolu nad novčanim tokovima Mercator grupe. To bi također značajno narušilo položaj slovenačkih dobavljača.

Prema portalu, teren za plan počeo pripremati u Zagrebu prošle jeseni. Tada je posebna grupa počela tražiti "sinergijske" učinke između kompanijama bivše Agrokor grupe. U proljeće je pripremila projekt centralizacije poslovanja svih tvrtki u Fortenova grupi. Predstavnici Mercatora nisu sudjelovali.

Plan je dobio još jedan poticaj kada su vlasništvo Fortenove preuzele međunarodne banke i finansijski fondovi. Najveći vlasnik grupe je ruska državna banka Sberbank, koja je u ovoj priči zainteresirana samo za otplatu zajma od 1,1 mlrd USD. Agrokor ga je odobrio neposredno prije finansijskog kolapsa grupe 2017. Njegova otplata ključ je za finansijsku održivost Fortenove, koja je u ovom trenutku dvojbena. Mercator je toliko ključan za rehabilitaciju Fortenove da bez njegovog novčanog toka propada finansijska konstrukcija Fortenove, kao i računica ruskih banaka, ukazuje Siol.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.