NavMenu

Skladištenje voća važno koliko i proizvodnja - Majevičke voćare čeka ulaganje u hladnjače

Izvor: RTRS Utorak, 08.10.2019. 10:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shebeko/shutterstock.com)Ilustracija
Voćari u RS proizvode kvalitetno voće i postižu visoke prinose, ali mali broj ima uslove za kvaliteno skladištenje. Pravilnim načinom berbe i čuvanja roda smanjuju se gubici, postiže profitabilnost i kvalitetan plasman.

O savremenim tehnologijama branja i čuvanja voća, Ministarstvo poljoprivrede je u okviru projekta Farma 2, organizovalo stručno predavanje voćarima iz Ugljevika.

Majevica je voćarski kraj u kojem dominira šljiva, a posljednjih desetak godina podignuti su brojni zasadi i drugih voćnih vrsta. Zbog nedostatka adekvatnih hladnjača u kojima bi čuvali voće i prodavali po povoljnijoj cijeni, ugljevički voćari često ostaju bez pristojne zarade.

- Mislim da ćemo morati ulagati u nove tehnologije, jer bez prodavanja šljive po boljim cijenama ne vrijedi raditi, a uvijek u sezoni, kada je vrh proizvodnje, svi imamo šljivu, tada čak ne bude ni tražena - kaže Darko Milošević iz Tutnjevca.

Predavač Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu istakao je da voćari u velikoj mjeri griješe kada se određuje momenat berbe i način rashlađivanja voća zbog čega trpe gubitke.


- I neshvatanje važnosti brzog rashlađivanja plodova i tog hladnog lanca od berbe do hladnjače koji treba da bude što kraći i što brži da plodovi ne bi brzo propadali - rekao je Magazin.

Sada ugljevički voćari skladište rod u hladnjače koje su na nivou običnog frižidera u kojima šljivu mogu čuvati maksimalno mjesec dana. U savremenim hladnjačama šljiva se kvalitetno čuva tri mjeseca, a jabuka se može čuvati godinu dana da ne izgubi na kvalitetu. To su hladnjače u kojima se može kontrolisati sastav gasova čime se postiže dugotrajno čuvanje. Takve hladnjače imaju voćari u Gradišci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.