NavMenu

Osuđenici u RS kaznu zatvora moći će zamjeniti društveno korisnim radom

Izvor: Glas Srpske Utorak, 08.10.2019. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Počinioci lakših krivičnih dijela koji dobiju kaznu zatvora do godine, uskoro će moći ovu kaznu zamijeniti za društveno koristan rad.

Pomoćnik ministra pravde Pero Dunjić istakao da se rad u javnom interesu primjenjuju svuda u regionu, a uskoro će to biti moguće i u Republici Srpskoj. On je pojasnio da je rad u javnom interesu vrsta alternativne mjere koja predstavlja jednu od krivičnih sankcija koje se mogu izreći počiniocu krivičnog djela.

- Članom 70 Krivičnog zakonika RS definiše se da nadležni sud, na zahtjev osuđenog, kaznu zatvora do jedne godine može zamijeniti radom u javnom interesu. Rad u javnom interesu prema zakonskim propisima ne može biti kraći od 60 časova, niti duži od 360 sati – rekao je Dunjić i dodao da je u pitanju rad koji neće vrijeđati dostojanstvo osuđenika, te da lica neće dobijati nikakve naknade.

Inspektor za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova RS Nenad Mirkonj istakao da će osuđenici rad u javnom interesu moći obavljati kod javnih i privatnh preduzeća koje se bave djelatnostima iz oblasti humanitarnog rada, komunalnih poslova, poslovi iz oblasti rudarstva, energetike, upravljanja otpadom, uređenje puteva, šuma, voda i slično.

- Prije samog upućivanja osuđenika na izvršenje rada u javnom interesu ministar pravde će raspisati javni poziv na koji će prijavljivati pravni subjekti. Javni poziv je već u pripremi i uskoro će biti objaljen- rekao je Mirkonj i dodao da će osuđnjenici rad u javnom interesu obavljati u mjestu prebevilašti. A.J.R.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.