Izvor: biznis.ba | Utorak, 08.10.2019.| 09:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija do kraja 2019. završava najveći dio mreže Turskog toka, sljedeća RS

(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je juče, 7. oktobra, u Beogradu da ima informacije da Srbija treba već do kraja godine da završi najveći dio gasne mreže na izgradnji gasovoda Turski tok, te da je Republika Srpska sljedeća na redu.

- To je veliki projekat kojim će se baviti Republika Srpska. Vidim gasifikaciju kao jedan zajednički projekat. Srbija je na to potpuno spremna. Nadamo se da neće biti nekih novih problema i prepreka u realizaciji tog gasovoda - rekao je Đokić Srni u Beogradu, gdje učestvuje na Ekonomskom samitu Srbije.

Kada je riječ o gasifikaciji Republike Srpske, Đokić je rekao da ona treba da se izvrši priključenjem na Turski tok i da jedan krak gasovoda treba da se odvoji i da ide kroz Republiku Srpsku, koja je to i planirala u svojoj strategiji.

- Gasna mreža je neophodna Republici Srpskoj, gasifikacija područja Srpske treba da se proširi osim dijela koji sada ima, Zvornik, dijelovi Istočnog Sarajeva. Nekoliko naših privrednih kolektiva već koriste gas, to je prije svega najviše Alumina - kaže on.

Đokić je dodao da je Bijeljina "na pragu" da zaokruži gasni projekat i pusti gas u Bijeljini.

- Infrastruktura na nivou grada je završena i radi se sada pri kraju priključni gasovod od Šepka do Bijeljine - rekao je on.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.