NavMenu

Stres test Evropske centralne banke pokazao da su banke pripremljene na potencijalna finansijska previranja

Izvor: Indikator Utorak, 08.10.2019. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Većina kreditnih institucija u evrozoni dobro je pripremljena ako kupci povuku novac u velikoj mjeri. Uopšteno, stanje likvidnosti je "ugodno" usprkos nekim ranjivostima, saopštili su nadzornici Evropske centralne banke.

U posebnom stres testu učestvovale su 103 institucije. Nisu dati podaci o pojedinačnim kreditnim kućama.

Supervizori su željeli znati koliko dana bi banke mogle "održati svoje poslovanje" u slučaju šoka "na temelju raspoloživih gotovina i kolaterala bez pristupa tržištima finansiranja". Prema informacijama, oko polovine novčanih institucija preživi više od šest mjeseci, ne oslanjajući se na strani kapital. U ekstrenim dislokacijama to je bilo više od četiri mjeseca.

Istraživanje je pokazalo da banke imaju više vremena da reagiraju na finansijska previranja nego što je to prije teške finansijske krize.

Od nemira 2008. godine, nadzornici su pooštrili propise. Banke su dužne imati dovoljno osiguranja kako bi preživjele 30 kalendarskih dana u slučaju nedostatka likvidnosti. ECB sa sjedištem u Frankfurtu od novembra 2014. direktno nadgleda najveće finansijske institucije u evrozoni.


Istraga se ne može usporediti s sveobuhvatnim testom stresa u protekloj godini. Tada su evropski bankarski nadzornici ispitali koliko je 48 velikih banaka spremno za ozbiljne krize.

Glavni stres test zajedno s Evropskom bankarskom agencijom EBA provodi se svake dvije godine. U međuvremenu, nadzornici ECB-a provode istraživanja na određenim temama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.