Izvor: Radio 021 | Utorak, 08.10.2019.| 07:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pesimizam može da skrati život

(Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Ljudi s pozitivnim gledanjem na svijet vjerovatno će se rjeđe nego pesimisti suočiti sa srčanim ili moždanim udarom, a vjerovatno će i duže živjeti, pokazala je nedavna analiza.

U analizi koja se temelji na postojećim istraživanjima, naučnici su istražili podatke iz 15 studija u koje je bilo uključeno nešto manje od 230.000 ljudi, a praćeni su prosječno 14 godina.

Tokom tog vremena, najoptimističnije osobe imale su 35% manje šanse od najpesimističnijih za srčani ili moždani udar, a 14% manje izgleda da umru iz nekog drugog razloga, objavljeno je u JAMA Network Open.

- Ti rezultati sugerišu da pozitivno i negativno razmišljanje ne samo da utiču na kvalitet života, nego mogu biti povezani i sa zdravljem - rekao je Alan Rozanski, vodeći autor studije i naučnik na Icahn School of Medicine u Njujorku.

Optimisti imaju pozitivnije zdravstvene navike koje im pomažu da žive duže, rekao je Rozanski.

Oni bolje jedu, više vježbaju i manje puše od pesimista, a imaju i bolje načine nošenja s problemima koji im pomažu da budu proaktivni na polju svog zdravlja i da prolaze kroz teška vremena ne mijenjajući navike u nezdrave.

Pesimizam, suprotno tome, može podstaknuti češće upale i učiniti ljude podložnijima razvoju metaboličkih poremećaja koji mogu skratiti život, kazao je Rozanski.

Dok su mnoge studije kroz prošlih nekoliko dekada povezale stres i promjene raspoloženja s povećanim rizikom od srčanih bolesti, ovi rezultati nude sviježe dokaze da gledanje na život može uticati na zdravlje srca.

- Optimizam se dugo povezuje s boljim rezultatima u školi i na poslovima poput prodaje, sporta, politike i u društvenim odnosima, ali on je i važno zdravstveno pitanje koje dosad nije dovoljno istraženo - rekao je Rozanski.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.